Curtis Sittenfeld kruipt in de huid van Hillary Rodham

Rodham

Wat als? Het spelen met de geschiedenis en het verdraaien van gebeurtenissen levert vaak interessante literatuur op. Curtis Sittenfeld past dit gegeven toe op het leven en de carrière van Hillary Rodham.

Je kent haar natuurlijk als Hillary Clinton, maar in deze roman blijft ze haar meisjesnaam behouden. Tijdens haar studie ontmoet ze wel Bill Clinton en worden ze verliefd, maar na een paar jaar loopt de relatie stuk en gaan ze hun eigen weg. Vanaf dat moment speelt Curtis Sittenfeld heel knap met feit en fictie.

We volgen de carrière van Hillary en haar ambitie om de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden. Onderweg stuit ze op heel veel obstakels. Vooroordelen over vrouwen, conservatieve politici en sensatiebeluste pers zijn daarvan enkele belangrijke voorbeelden. En dan duikt ook plots Bill Clinton op. Deze ingrediënten maken van het boek een interessante mix van een fictieve autobiografie, een beeld van het politieke Amerika en een pleidooi voor het feminisme.

Donald Trump

Het maakt niet zoveel uit hoeveel je weet van Bill en Hillary voordat je aan het boek begint. De personages die worden opgevoerd zijn deels bestaand (bijvoorbeeld Donald Trump) en deels fictief. Het kan natuurlijk heel goed dat die fictieve personages ook weer op iemand zijn gebaseerd, maar zo goed ken ik eerlijk gezegd de details van het leven van Hillary Rodham Clinton niet.

Minstens zo goed als de originele insteek van het verhaal is het feit dat Sittenfeld een zeer geloofwaardige Hillary weet neer te zetten. Als lezer volg je op de huid haar gevoelens, verlangens en frustraties. Ondanks dat je weet dat het in het echt heel anders is gelopen, klinkt het allemaal zeer geloofwaardig.