Recensie: Bert Wagendorp – Kalle

Bert Wagendorp - Kalle

We hebben vorig jaar erg genoten van het boek Phoenix van Bert Wagendorp. Hierin wist hij op vernuftige wijze feiten en fictie met elkaar de combineren. Bij het verschijnen van Phoenix was al duidelijk dat dit boek het eerste deel van een trilogie zou zijn. Deel twee is recent verschenen en heet Kalle.

Wie Phoenix heeft gelezen, weet dat Kalle de beste vriend is van het hoofdpersonage Abel Sikkink. Phoenix eindigde met het feit dat Abel carrière begon te maken als journalist en Kalle als fotograaf. Op dit punt gaan we ook verder in het boek Kalle. Het is dus echt aan te raden om eerst Phoenix te lezen voordat je in dit boek begint.

Verslag van het front

De tijdslijn van het verhaal valt voor een groot deel samen met die van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). De twee reizen meermaals naar het front om verslag te doen van de strijd. Net als in Phoenix komt het tweetal hierbij regelmatig beroemde figuren uit de Amerikaanse geschiedenis tegen. Het knappe is dat dit eigenlijk nooit geforceerd overkomt. Het maakt het boek alleen maar leerzaam. Je krijgt als lezer namelijk echt een goed beeld van dit stukje geschiedenis. En er gebeuren ook nog eens heftige dingen met de hoofdpersonen tijdens een van de veldslagen.

Voetnoten

Via foto’s en voetnoten vult Wagendorp regelmatig de informatie verder aan. Het is alleen jammer dat eenmaal in een voetnoot de gebeurtenis van een bladzijde verderop al wordt verklapt, maar wie de geschiedenis van die tijd een beetje kent, had het misschien al aan zien komen. Terwijl de oorlog voortraast, komen we ook een klein beetje meer te weten over de ramp met de Phoenix waarbij Abel’s familie om het leven kwam. En of zijn kleine broertje nog in leven is. Heel slim weet Bert Wagendorp ook Kalle weer een cliffhanger mee te geven. Het is wachten op de spetterende finale van deze boeiende trilogie.