Prachtige weerspiegeling in museum Bourse de Commerce

Kimsooja - To Breathe - Constellation
Detail of Kimsooja’s ‘carte blanche’ installation “To Breathe — Constellation,” part of the ‘Le monde comme il va,’ Bourse de Commerce, Pinault Collection, Paris, 2024. © the artist, Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, and Pierre-Antoine Gatier Agency. Photos by Florent Michel, courtesy of the Pinault Collection

In het prachtige Bourse de Commerce in het Quartier des Halles in Parijs is sinds 2021 een museum met de Pinault Collection te vinden. Speciaal daarvoor is het oude beursgebouw op spectaculaire wijze gerenoveerd door architect Tadao Ando. Tijdens de expositie Le monde comme il va (te zien tot 2 september 2024) heeft kunstenaar Kimsooja het museum een spiegelvloer gegeven.

De vloer is te zien in de rotunda, in het hart van het gebouw. Hier trok Tadao Ando een betonnen muur op die lijkt te contrasteren met het gebouw, maar die er ook voor zorgt dat je omhoog kijkt naar de fraaie details van het gebouw. De installatie To Breathe — Constellation, van Kimsooja versterkt dat gevoel zonder dat je naar boven hoeft te kijken. De spiegels op de vloer laten alle mooie details zien van zowel de klassieke als moderne architectuur en de historische muurschilderingen bij het plafond.

Carte blanche

Voor het werk kreeg de Koreaanse Kimsooja carte blanche. Zij besloot een spiegelend eerbetoon aan het gebouw te maken. Daarnaast bestaat To Breathe — Constellation, verder nog uit 24 video’s en sculpturen die elders in het museum te zien zijn. Volgens Kimsooja zorgt de spiegel dat we andersom naar de wereld kijken, waardoor ons gevoel voor volgorde in de war raakt. Ze liet zich inspireren door ongrijpbare elementen als lucht en water. Zaken die we niet kunnen bezitten, maar moeten delen met anderen.

Bijeenkomst

Het museum voegt daar in een verklaring aan toe dat het kunstwerk ook heel persoonlijk is. Je bent je als bezoeker heel erg bewust van je plek in de ruimte en je verhouding tot andere bezoekers van de ruimte. Hierdoor ben je al snel onderdeel van een bijeenkomst en bestaat er een mogelijkheid dat je met anderen iets nieuws vormt.

Wil je meer werk van Kimsooja zien? Dan kan je tot en met 21 juli 2024 terecht in de Lakenhal in Leiden, waar haar eerste solotentoonstelling in Nederland te bezoeken is. In de tentoonstelling Thread Roots onderzoekt Kimsooja haar culturele geschiedenis binnen haar ontwikkeling als kunstenaar én in relatie tot de collectie van het museum.

Kimsooja - To Breathe - Constellation

Kimsooja - To Breathe - Constellation

Kimsooja - To Breathe - Constellation

Kimsooja - To Breathe - Constellation