Een weekend rondom Chicago in een huurauto

Roadtrip Chicago
Milwaukee Art Museum

Chicago is een geweldige bestemming voor iedereen. Met kunst, muziek, architectuur, sport en een prima uitgaansscene verveel je je er niet snel. Maar wat valt er te zien en te doen buiten de stad? Om dit uit te zoeken gingen we een weekend op pad met een huurauto van Sunny Cars naar de omliggende steden en staten. Onze conclusie: ook rondom Chicago is genoeg te doen!

Na het ophalen van de auto draaiden we de weg op naar Wisconsin, de staat direct ten noorden van Illinois, de thuisstaat van Chicago. In de grootste stad Milwaukee ligt het Milwaukee Art Museum, met het door Santiago Calatrava ontworpen Quadracci Pavillion dat ver weg iets heeft van een zeilboot (inclusief uitklappend zonnescherm). Dat is toepasselijk gezien de prachtige locatie aan Lake Michigan. Dit museum heeft voor elk wat wils: wij zagen minimalistische kunst uit Californië, landschapsschilderijen uit Europa en de VS, impressionistisch en expressionistisch werk, en heel veel mooie en vaak licht komische folk art.

Kunst maakt hongerig, dus voor de lunch gingen we naar Lakefront Brewery. En hier was goed te zien dat Wisconsin een staat is met veel Duitse migranten: een bierhal naar Beiers voorbeeld, met als lokale specialiteit cheese curds. Dit bijproduct van kaasproductie wordt in Wisconsin met liefde gefrituurd en als snack geserveerd, en is een perfecte aanvulling op een stevig biertje.
Na de lunch reden we terug naar Illinois, om eerst een kort bezoek te brengen aan de Bahá’í tempel in Wilmette. Dit prachtige gebouw, en de unieke religie die dit gebouw heeft doen bouwen, zijn een spiritueel bezoekje waard.

Mooie inkijk

Een heel ander spiritueel bezoek was in Evanston, de universiteitsstad direct ten noorden van Chicago. In de thuisbasis van Northwestern University gingen we op bezoek bij de F.E.W. distilleerder. Deze maker van gin, whisky, en Chicago-specialiteit malört, is ironisch genoeg vernoemd naar Francis Elizabeth Willard, de dame die vocht voor een verbod op alcoholgebruik én -productie in Evanston. Die zal niet al te blij zijn met het postume eerbetoon, maar in het kleine gebouw en het proeflokaal (subtiel verborgen in een steeg) waren zowel de rondleiding als de proeverij een mooie inkijk in het ambachtelijke destilleerproces.

Vanaf de noordkant was het daarna tijd om naar de zuidkant te reizen. Naar de aan de oostkant gelegen staat Indiana wel te verstaan. In het dorpje Munster ligt de brouwerij 3 Floyds, één van de beste brouwerijen in Amerika. Met bieren met geweldige namen (War Mullet, Space Station Middle Finger, Blood ov the Kings…) en een Deftones-soundtrack sloten we de eerste dag af met taco’s en een uitstekende proeverij. Onze aanrader: het rijke Caldene.

Oak Park

De tweede dag begon in de westelijke suburbs van Chicago, om precies te zijn in Oak Park. Dit stadje vormt zo’n beetje het Wassenaar van Chicago, met statige oude huizen en veel architectuur in de zogenaamde prairie-stijl. Deze stijl was gepionierd door Frank Lloyd Wright, de architect van begin 20ste eeuw die zijn huis en studio in Oak Park had. Dit gebouw is open voor rondleidingen, waarin zowel de horizontale lijnen als de ontwerptechnische slimmigheden goed te zien zijn. Wij waren fan van de vleugelpiano die voor een deel in een andere kamer was geplaatst om niet te veel aandacht te vragen in de zitkamer.

Wright was ook de architect van Union Temple, het oecumenisch religieuze gebouw in downtown Oak Park. Ook hier waren de horizontale lijnen en hoge ramen van de prairie-stijl weer duidelijk zichtbaar. Bijzonder aan dit monument is dat het nog steeds dagelijks wordt gebruikt voor diensten van verschillende religies. Op weg terug naar Wisconsin reden we in Oak Park nog langs het geboortehuis van Ernest Hemingway. De legendarische auteur van onder andere The Old Man and the Sea begon zijn avontuurlijke leven in een veel minder avontuurlijk huis. Vooral een aanrader voor liefhebbers van de auteur.

Terug

Waarom terug naar Wisconsin? Omdat de stevige regenbuien van de eerste dag eindelijk ruimte hadden gemaakt voor zonneschijn. Met dat weer was een trip naar Lake Geneva dan ook een prima idee. Hoewel het vakantieplaatsje een beetje vergane glorie is, is het leuk om een historische rondvaart over het meer te doen. Deze geeft je inzicht in de geschiedenis van Lake Geneva als ontsnappingsoord voor de rijkere inwoners van Chicago. Nabij Lake Geneva ligt het prachtige Yerkes Observatory. Dit planetarium uit begin 20ste eeuw was gebouwd door de University of Chicago om sterren te kunnen kijken zonder de rookvervuiling van de stad. Ten tijde van de bouw was Yerkes het meest geavanceerde planetarium ter wereld, vooral door de gigantische telescoop. Dat is nu niet meer het geval (de universiteit gebruikt het planetarium niet meer), maar de rondleiding door de prachtige gebouwen en de mogelijkheid om de telescoop voor een nachtje sterren kijken te boeken maken Yerkes een bijzonder en minder gangbaar uitstapje.

En toen was het tijd om onze Ford terug te brengen naar de stad. Onze conclusie: als je reis naar Chicago genoeg tijd overlaat voor wat tripjes rondom de stad, is er genoeg te zien, te doen, te eten en te drinken.

We kozen voor Sunny Cars als verhuurder omdat je hier een zogenaamde all-in huurauto kunt huren. Dit houdt in dat je van te voren precies weet hoe veel geld je aan de huur uit gaat geven. Sunny Cars doet niet aan verborgen of extra kosten ter plaatse. Dat geeft een gerust gevoel op reis.

Roadtrip Chicago
Milwaukee Art Museum
Roadtrip Chicago
Milwaukee Art Museum
Roadtrip Chicago
Lakefront Brewing
Roadtrip Chicago
FEW
Roadtrip Chicago
Geboortehuis van Ernest Hemingway
Roadtrip Chicago
Onze huurauto