Duurzame energie en opslag van elektriciteit

windmolen

Overal verschijnen windmolenparken en zonneweides om op een duurzame manier energie op te wekken, maar hoe kan je daar als ondernemer nu slim gebruik van maken?

Op dat gebied zijn er tegenwoordig allerlei slimme oplossingen die voor ondernemers erg interessant kunnen zijn. We willen je graag kennis laten maken met twee van die oplossingen. Hiermee kun je optimaal gebruik maken van de energie die de wind en de zon ons geeft. Die energie kun je vervolgens gebruiken in je bedrijf of je kunt ermee gaan handelen.

Batterij

Als eerste noemen we de optie om geld te verdienen met de opslag elektriciteit. Als je goed kijkt naar windmolens die bijvoorbeeld in een weiland langs de snelweg staan, dan zie je daar wel eens containerachtige bouwwerken naast staan. Dat zijn vaak plekken waar de elektriciteit, die de windmolen heeft gegenereerd, wordt opgeslagen.

Veel mensen denken dat de stroom vanuit zo’n windmolen direct het energienetwerk instroomt, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het kan zeker lonen als je eigenaar bent van een windmolen om de energie tijdelijk op te slaan om pas later te gebruiken. Bijvoorbeeld om hiermee je elektrische wagenpark op te laden of om machines in je bedrijf op te laten draaien.

Ook is het mogelijk om de energie te verkopen aan een energieleverancier, maar dan op een moment dat de prijs gunstig is. Afhankelijk van heel veel factoren op het gebied van vraag en aanbod schommelt die prijs regelmatig. Verkopen op een slim tijdstip kan een stuk meer opleveren dan directe levering. Dankzij een energieopslag heb je zelf de controle. Zo’n energieopslagsysteem is trouwens verkrijgbaar in diverse formaten en is ook heel goed schaalbaar.

Smart grid

Een andere oplossing is om een eigen hoog- en middenspanningsnet aan te leggen voor je bedrijf. Dit is bijvoorbeeld interessant voor bedrijven waar veel energieverbruik is. Denk bijvoorbeeld aan de glastuinbouw. Met een smart grid koppel je bijvoorbeeld een windmolenpark of zonneweide direct aan het netwerk van je bedrijf. Een slimme en duurzame manier om aan elektriciteit te komen.

Ook hier is schaalbaarheid mogelijk. Er zijn zogenaamde micro-grids, maar er kan ook een koppeling worden gemaakt met een groot eigen zonneveld. Met zo’n eigen veld naast je bedrijf kun je voor een groot deel zelfvoorzienend zijn in je elektriciteit. Plaats je ook nog de eerder genoemde units voor energieopslag, dan heb je nog meer controle en ben je klaar voor een duurzame toekomst en een flinke kostenbesparing.

windmolen