Mr. Trash Wheel eet het afval uit de haven van Baltimore

Mr. Trash Wheel

Dit zou een heel vrolijk bericht kunnen zijn als de aanleiding van alles niet zo treurig zou zijn. Mr. Trash Wheel is een zeer vriendelijk ogende machine die sinds 2014 de haven van Baltimore probeert schoon te maken.

De geheel autonome machine heeft in die tijd maar liefst 638.594 plastic tasjes, 1 miljoen stukken piepschuim, 240 kilometer aan sigarettenpeuken en een koningspython uit het water gevist. Nobel werk, maar het zijn natuurlijk allemaal zaken die in eerste instantie helemaal niet in het water terecht horen te komen.

Verpakkingen

Voor zeeman en ingenieur John Kellett was al dit afval een reden om Mr. Trash Wheel te bouwen. Het viel hem op dat er de laatste 20 jaar steeds meer afval in het water van de haven dreef. Hierdoor kwam Kellett op twee manieren in actie. Zo hielp hij mee met een verbod op verpakkingen van polystyreen om levensmiddelen en bouwde hij zijn vrolijk ogende machine.

Met behulp van een op zonne-energie aangedreven transportband vist Mr. Trash Wheel zelfs matrassen en banken uit het water. Deze komen terecht in een bak achterin, waar er een scheiding is tussen spullen die echt weg moeten en zaken die nog gerecycled kunnen worden. Inmiddels heeft Mr. Trash Wheel hierbij hulp gekregen van Professor Trash Wheel en Captain Trash Wheel, die hetzelfde nuttige werk doen.

Er zijn ook plannen om de familie uit te breiden naar andere plekken over de wereld, maar John Kellett wil zich nu nog vooral focussen op zijn eigen leefomgeving. Mr. Trash Wheel is te volgen via een geweldig Twitter-account en een live-stream.

Mr. Trash Wheel

Mr. Trash Wheel

Bron