Een groene entree voor Brugge

Een groene entree voor Brugge
Alle afbeeldingen: ZJA en BoschSlabbers

Wij komen graag in Brugge en reizen meestal per trein naar deze Vlaamse stad. Alleen, als je het station uitloopt, zie je niet meteen de charme van de stad. Het stationsplein bestaat vooral uit tegels en asfalt. Gelukkig zijn er plannen om de route tussen station en stad groener en aantrekkelijker te maken.

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer en de Stad Brugge, zal de stationsomgeving de komende jaren veranderen in een groene toegangspoort tot de stad. Hiervoor is de hulp ingeroepen van Architectenbureau ZJA uit Amsterdam en het eveneens Nederlandse BoschSlabbers landschapsarchitecten. Boskalis is aangehaakt om voor de gefaseerde bouwuitvoering zorgen.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge: “We willen de stationsomgeving ter hoogte van de ring in zijn geheel meer leefbaar en vooral veiliger maken voor alle weggebruikers. Daarnaast willen we ook de ruimtelijke kwaliteit van deze toegangspoort naar het historische stadscentrum verhogen.”

Tunnel

Op de visuals van ZJA en BoschSlabbers zien we een prachtige en groene transformatie van het plein voor het station en de wandelroute naar de oude binnenstad van Brugge. Heel fijn ook is dat je als voetganger (of fietser) niet meer de drukke ringweg R30 over hoeft te steken, maar dat het verkeer elkaar nu veilig kruist dankzij een tunnel. Hierbij is gekozen voor een harmonieuze integratie van deze passage met de Vesten, de historische stadswallen.

Jochem Verbeek, projectarchitect ZJA: “De herinrichting omvat de aanleg van onderdoorgangen voor fietsers en voetgangers, het optimaliseren van kruispunten voor meer veiligheid en het uitbreiden van paden voor een vlottere doorstroming. Daarnaast zal een nieuwe, brede passage reizigers en bezoekers van het station naar het historische centrum van de stad leiden. Deze route biedt een aangename ervaring, omringd door groen en historisch erfgoed, en maakt integraal deel uit van de transformatie van de stationsomgeving tot een groene en gastvrije toegangspoort tot Brugge.”

Het Brugse Ei

De realisatie van het project zal tussen 2024 en 2027 plaatsvinden en in verschillende fases worden uitgevoerd. Hierbij zal naast de onderdoorgang bij de ringweg ook hard worden gewerkt om van het Stationsplein een Stationspark te maken. Blikvanger van het park zal een fontein met de naam Het Brugse Ei gaan worden. Wij zijn erg benieuwd naar deze fraaie transformatie in Brugge.

Stijn Koole, partner en landschapsarchitect BoschSlabbers: “Met de herinrichting van het stationsplein tot Stationspark én de nieuwe passage wordt het station op een vanzelfsprekende wijze via de Vesten met het historische centrum verbonden. Het feit dat we in UNESCO werelderfgoed aan het werk zijn, betekent een zorgvuldige uitwerking. Hierbij hebben we veel aandacht voor duurzaamheid en klimaatadaptatie. Dit doen we door zoveel mogelijk te ontharden, waardoor al het water wordt geïnfiltreerd en we in de droge maanden voldoende waterbuffer hebben. Een afgewogen sortiment aan planten zorgt voor een grote diversiteit in assortiment, grootte en groeiwijze van planten, zodat bezoekers jaarrond getrakteerd worden op een caleidoscoop aan geuren en kleuren.”

Een groene entree voor Brugge

Een groene entree voor Brugge

Een groene entree voor Brugge

Een groene entree voor Brugge

Een groene entree voor Brugge