De kosten voor energiegebruik gaan in de komende jaren steeds verder oplopen. Hiermee wil de overheid ons stimuleren om vooral minder energie te gebruiken, waardoor indirect de klimaatverandering kan worden tegengegaan.
Je kunt altijd nog energie vergelijken en een goedkoper contract zoeken, maar ook de laagste tarieven zijn nu al een stuk hoger dan een paar jaar terug. Door deze hogere kosten wordt het steeds rendabeler om zelf energie te gaan opwekken. Dit zorgt voor een lagere energierekening en is ook nog goed voor het klimaat.
Zonne-energie
De meest cliché-manier om zonne-energie te gebruiken is natuurlijk door de aanschaf van zonnepanelen. Deze investering is vaak erg rendabel: de kosten verdien je namelijk binnen enkele jaren terug door een veel lagere energierekening. Naast zonnepanelen kun je ook door een zonneboiler energie uit het zonlicht halen. In een zonneboiler zit namelijk water dat door de zon verwarmd wordt, waardoor de cv-ketel veel minder werk hoeft te doen. En dit bespaart weer aardgas. Mocht je een investering in zonnepanelen of zonneboilers niet zien zitten, dan kun je alsnog energie besparen door de aanschaf van gadgets die werken op zonne-energie. Zo zijn er bijvoorbeeld powerbanks, lampen en zelf speakers die door de zon worden opgeladen.
Lichaamskracht
Iedere lichaamsbeweging kost energie en zou dus in theorie gebruikt kunnen worden om energie op te wekken. Dit opwekken gaat relatief eenvoudig met fietsen. Als je bijvoorbeeld hometrainers uitrust met een dynamo zou je daarmee energie kunnen opwekken. Dit is ook precies het plan van miljardair Manoj Bhargava. Hij wil met zijn project Free Electric een groot deel van de wereld van stroom voorzien met een speciale fiets die elektriciteit genereert. Het is wel de vraag hoeveel dit op zou leveren. Als je bedenkt dat een gemiddelde fietser zo’n 100 Watt trapt, zou hij per dag 80 uur moeten fietsen om het gemiddelde dagelijkse stroomverbruik van één Nederlands huishouden bij elkaar te fietsen. Dat kan natuurlijk niet. Hoe dan ook is het opwekken van energie door te fietsen een leuke manier om beweging te stimuleren. Deze manier van stroom opwekken wordt al toegepast in sportscholen.
Waterkracht
Je kunt natuurlijk de kracht van het water gebruiken om energie op te wekken. Omdat we niet allemaal een rivier door onze achtertuin hebben lopen, kun je ook de druk die er op de waterleiding staat gebruiken voor energieopwekking. Zo bestaat er al een tijdje een doucheradio die werkt op waterkracht. Als je deze installeert tussen de kraan en de doucheslang stroomt er water door de radio heen. In deze radio zit een turbine waardoor het de benodigde elektriciteit opwekt. Zodoende kun je genieten van muziek zonder dat het iets kost. Zo’n turbine zorgt er wel voor dat de druk in de douchekop lager is, waardoor je het met een iets minder harde waterstraal moet doen. Dat zou je iets meer waterverbruik kunnen kosten. Daarnaast kan een goede doucheradio er misschien ook weer voor zorgen dat je langer gaat douchen, wat weer zorgt voor een hogere energierekening. Dat te lang douchen kun je overigens weer voorkomen met een speciaal douchegordijn.
Niet allemaal even rendabel
Sommige manieren om zelf energie op te wekken, zorgen niet voor een grote verlaging op je energierekening of veel energie. Toch zijn het wel inventieve en interessante manieren om energie te besparen en op te wekken. Naast bovenstaande opties, kun je er ook voor kiezen om een zonnepaneel te huren. Zo hoef je niets te veranderen aan je woning, maar profiteer je wel van zonne-energie die wordt opgewekt met jouw gehuurde paneel of panelen.