Een pleidooi voor drinkbare rivieren

Li An Phoa - Drinkbare rivieren

Er zijn nog maar weinig plekken in de wereld waar je zonder problemen het water uit een rivier kunt drinken. Ecoloog Li An Phoa zet zich in om rivieren weer drinkbaar te maken. In het boek Drinkbare rivieren vertelt ze het verhaal achter haar missie.

Drinkbare rivieren is een opvallende mix van een autobiografie, reisverhalen en stof om over na te denken. Dat maakt het boek aangenaam om te lezen en zorgt tegelijkertijd dat vrijwel iedere lezer er iets op zal steken. Je volgt Li An Phoa tijdens een kanotocht in het noorden van Canada of tijdens een wandeltocht langs de Pacific Trail in de VS. Ook kom je van alles te weten over de bijzondere studies die Li An Phoa heeft gevolgd en de mensen die ze daar ontmoette.

Maas

Het bekendste verhaal zit aan het einde van het boek. Om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit van de Maas besluit Li An Phoa de rivier van bron tot zee te volgen tijdens een lange wandeling. Onderweg spreekt ze met bestuurders, activisten, wetenschappers en lokale bewoners. Stap voor stap krijgt ze het voor elkaar dat mensen zich bewust worden van het belang van schoon water.

In een tijd waarin mensen die zich zorgen maken over milieu en klimaat al snel het etiket drammer krijgen opgeplakt is de aanpak van Li An Phoa verfrissend en helder. Precies zoals het water in onze rivieren hoort te zijn. Lees dit boek en laat je inspireren. Kijk ook op de website van Drinkable Rivers voor meer informatie over het werk van Li An Phoa.