Muziektips voor het weekend (deel 27)

bartees strange
Foto: Julia Leiby. Courtesy of the artist

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Spinvis, Jónsi en Hot Chip.

Bartees Strange

Bartees Strange is de naam die je deze week (en de weken die volgen) in de gaten moet houden. Deze zanger/muzikant uit Washington DC maakt muziek die niet in een hokje te stoppen valt. Als luisteraar heb je dan ook het gevoel steeds op het verkeerde been te worden gezet, maar dan wel op een prettige manier. De nummers op het album Live Forever liggen stuk voor stuk lekker in het gehoor. Het is alleen heel lastig om er een label op te plakken.

Sharon van Etten

Muziek kan troost bieden in tijden waarin het niet goed met je gaat. Je hoort dan bijvoorbeeld dat je niet de enige bent die soms sombere gedachten heeft, het allemaal niet ziet zitten of met een gebroken hart rondloopt. Sounds of Saving is een initiatief dat probeert te helpen in moeilijke tijden met behulp van de kracht van muziek. Ze vragen muzikanten open en eerlijk te praten over hun problemen en om een bijpassend lied op te nemen.

Deze week was dat Sharon van Etten, die op openhartige wijze vertelt over suïcidale gedachten en hoe ze dankzij het nummer Hurt van Nine Inch Nails ontdekte dat ze niet de enige was. Na haar verhaal speelt ze een eigen versie van het nummer. Door de introductie komt deze behoorlijk hard binnen, maar het biedt vooral troost.

Goldkimono

Achter de naam Goldkimono gaat de Nederlandse Martijn ‘Tienus’ Konijnenburg schuil. Je zou hem kunnen kennen van de hit Firestone van de Noorse producer Kygo die door Konijnenburg is geschreven of van zijn eigen hit To Tomorrow. Zijn nieuwe single Electric Swing is alles wat de titel belooft. Het nummer swingt heerlijk.

Het artwork en de video zijn gemaakt door Wide Eyed x Renaldho Pelle, die zich lieten inspireren door het klassieke hiphopalbum Uptown Saturday Night van Camp Lo, dat op zijn beurt een hommage is aan I Want You van Marvin Gaye.

Ben Harper

Op 23 oktober komt er een instrumentaal album uit van Ben Harper. Deze week deelde hij het nummer Paris van dat album. Het is prachtig om te zien en om te horen hoe Harper zijn gitaar bespeelt. Volgens de muzikant is de compositie geïnspireerd op een wandeling door een park in Parijs.

Teenage Cancer Trust Unseen

Muziek en goede doelen zijn een fantastische combinatie. Zo organiseert het Britse Teenage Cancer Trust al jaren benefietconcerten om geld in te zamelen voor jongeren met kanker en onderzoek naar deze ziekte. Vanwege corona kunnen de concerten dit jaar niet doorgaan op de reguliere manier. Daarom is er gekozen voor een digitale oplossing.

Via YouTube zijn er de komende weken concerten te zien van onder andere Muse, Paul McCartney, Pulp en The Cure. In plaats van een te kaartje kopen, geef je nu een donatie.

Nieuwe albums

Spinvis

Het nieuwe album van Spinvis is gemaakt tijdens de lockdown. Hierdoor heeft Erik de Jong vrijwel alles zelf gedaan. Het album klinkt niet opeens totaal anders vergeleken eerder werk, maar het lijkt wel over een doordachte diepte te beschikken. Alles lijkt te kloppen, zelfs als dat op het eerste gehoor niet direct zo klinkt.

Hot Chip

Hot Chip heeft een album gemaakt voor de serie Late Night Tales. Muziek om laat op de avond te luisteren. Hot Chip toont zich op dit album van een kalme en subtiele kant. De beats zijn loom en de dansvloer is ver weg. De band verzamelde een aantal favoriete tracks van bijvoorbeeld Fever Ray of Nils Frahm, maar de mooiste is hun cover van Candy Says van de Velvet Underground.

Róisín Murphy

In tegenstelling tot Hot Chip zoekt Róisín Murphy juist wel de dansvloer op. Al bestaat deze tegenwoordig uit een paar vierkante meter in de huiskamer. Samen met producer Crooked Man (met wie Murphy in het verleden vaak samenwerkte) is er een album gemaakt vol moderne disco.

Jónsi

Jónsi ken je natuurlijk als frontman van Sigur Rós, maar zijn solowerk is ook zeker interessant. Het nieuwe album Shiver staat bomvol met eclectische tracks, waarbij de samenwerkingen met Elizabeth Fraser en Robyn direct opvallen. Die laatste is een energieke dancetrack die heel goed bij Robyn past, maar je niet direct met Jónsi zou associëren. Shiver is een aangename verrassing.