Fietsen van Nantes naar Mont Saint-Michel

Een bijzondere route bomvol hedendaagse kunst

A Journey To Brittany - bike route
Huang Yong Ping, Serpent d’océan (Foto: Franck Tomps – Le Voyage à Nantes)

In het westen van Frankrijk loopt een prachtige nieuwe fietsroute van de stad Nantes naar het beroemde eilandje Mont Saint-Michel. Onderweg ontdek je de prachtige natuur van Bretagne en kom je allerlei hedendaagse kunstwerken tegen. Deze zijn gratis en het hele jaar door te bezoeken.

Een fietsvakantie is één van de meest duurzame manieren om vakantie te vieren. Daarnaast is het een erg leuke vorm van reizen, omdat je heel bewust de omgeving in je opneemt. Een aangename manier om Bretagne te ontdekken dus!

De fietsroute loopt van de bruisende stad Nantes richting het rotsachtig getijdeneiland Mont Saint-Michel. A Journey to Brittany, zoals de route heet, is in totaal 500 km lang. Je ontdekt de Franse westkust via onbekende baaitjes, geheime stranden en weelderige landschappen. De route is redelijk vlak en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Het parcours is onderverdeeld in 6 etappes en duurt 10 dagen. Onderweg vind je diverse bezienswaardigheden, leuke slaapadressen en gezellige restaurants. Kijk voor tips op voyage-en-bretagne.com.

Volg de groene lijn in Nantes

De tocht start in de stad Nantes. Hier volg je met je fiets simpelweg de groene lijn. Lopend kan trouwens ook. De groene lijn leidt je onder andere langs de werken van Jean Jullien, het Chateau des Ducs de Bretagne, la place du Bouffay en de Belvedere van Tadashi Kawamata. Tijdens het zomerfestival ‘Voyage à Nantes’ is een honderdtal kunstwerken door de hele stad geëxposeerd, daarvan zijn er 60 permanent en dus het hele jaar door te zien. Het hele parcours is maar liefst 22 km lang en kan ook in delen worden gedaan.

Langs de Estuaire-route

De kunstroute in de monding van de Loire is 60 kilometer lang en loopt van Nantes naar Saint-Nazaire. De route, genaamd Estuaire, is een kunstcollectie in de open lucht. Onderweg kom je langs maar liefst 33 moderne kunstwerken, waaronder de Serpent d’Ocean van Huang Yong Ping, Misconceivable van Erwin Wurm en le pied, le pull-over et le systeme digestif van Daniel Dewar & Grégory Gicquel in Saint-Nazaire. Bijzonder is dat je in de monding van de rivier enerzijds veel industrie vindt en dat de zone anderzijds Natura2000 geklasseerd is vanwege de biodiversiteit. Volg de bordjes ‘Loire à vélo’. Alle kunstwerken zijn gratis te bezoeken. Meer informatie over deze route vind je op de site van

Nog meer kunst op het parcours van Redon naar Rennes

Het eerste kunstwerk dat fietsers tegenkomen is ‘Harmonie’, een granieten beeldhouwwerk gemaakt door Jacques Dumas. Vanuit het dorpje Saint-Senoux volg je de route van 9 kilometer, met 5 verschillende werken van internationale kunstenaars. Tip: ga wandelen. De route loopt door het bos en is daardoor wat minder comfortabel op de fiets. De werken zijn gemaakt op initiatief van Les P’tits Lézarts, een non profit organisatie die elk jaar vanuit een ander dorp een kunstroute aanlegt met als doel kunst voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Kunst bij Bretonse sluizen op de route van Rennes naar Hédé-Bazouges

Het doel van de kunstroute Les Arts au Fil de l’Eau is om bezoekers een nieuwe kijk te geven op het landschap en erfgoed rond het kanaal d’Ille-et-Rance. Je volgt het fietsparcours ten noorden van Rennes. De expositie is een verzameling van fotografie, schilderkunst en architectuur. Het initiatief startte in 2021 en jaarlijks komen er verschillende werken bij. Op de website van Les Arts au Fil de l’Eau is een overzichtelijke kaart te downloaden en achtergrondinformatie over de kunstwerken te vinden.

De fietsroute A Journey to Brittany is een samenwerking tussen de steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule and Rennes. Er is speciaal een fietsgids gemaakt en deze kun je heel makkelijk downloaden. Er zijn in totaal 6 etappes:

  1. Nantes – Saint-Nazaire (73,90 km)
  2. Saint-Nazaire – Pénestin, via La Baule (87,93 km)
  3. Pénestin – Redon (58,12 km)
  4. Redon – Rennes (94,34 km)
  5. Rennes – Dinard (108,20 km)
  6. Dinard – Le Mont-Saint-Michel (69,65 km)

A Journey To Brittany - bike route
Jean Jullien, Filili Viridi (Foto: Garance Wester, Nantes-Metropole)A Journey To Brittany - bike route Erwin Wurm, Misconceivable (Foto: Philippe Piron, Le Voyage à Nantes)

A Journey To Brittany - bike route
Suzanne Paucker, Light and Dark (Foto: Estelle Vandenbroucque)
A Journey To Brittany - bike route
Makiko Furuichi, Floraison, Les Arts au Fil de l’Eau (Foto: Estelle Vandenbroucque)