Tip: Het Gouden Rouwboek

Het Gouden Rouwboek

Uitgeverij Peet & Luut bracht onlangs Het Gouden Rouwboek uit. In dit nieuwe boek staan dood en rouw centraal. De lezer maakt kennis met allerlei waardevolle initiatieven die er zijn op dit gebied. Een aanrader voor iedereen die met verlies te maken heeft of zich wil verdiepen in het onderwerp.

Auteurs Petra van Barneveld en Maartje Lute hebben samen Het Gouden Rouwboek bedacht. Het boek biedt een verzameling van initiatieven die met de dood en rouw te maken hebben en zal elke twee jaar verschijnen. Bij het doorbladeren van het 220 pagina’s tellende boek valt meteen de veelzijdigheid op. Het bestaat uit ervaringsverhalen, interviews, informatieve artikelen, inspirerende quotes, mooie illustraties en bijzondere gedichten. Er zijn tips op het gebied van boeken, podcasts en documentaires. Ook wordt er aandacht besteed aan verschillende soorten therapieën en initiatieven als rouwcafés en online cursussen. Verder staat een groot deel van Het Gouden Rouwboek in het teken van rouwkunst.

Prachtige rouwkunst

Op het gebied deze kunst komen de mooiste ideeën voorbij. Zelf zijn we erg gecharmeerd van ELEMENT, de keramieken urnencollectie van een jong stel uit België en de houten mini-urnen in de vorm van stenen van Memories to Keep. Ook bijzonder zijn de sieraden van The Seventh Sea waarin iets tastbaars van de overledene wordt verwerkt, de prachtige bloemendekens voor het graf van Annie Steenbracht en de originele condoleancekaarten van Verlieskunst. En dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de vele initiatieven die worden uitgelicht in het boek.

Koffietafelboek

Het Gouden Rouwboek is op zo’n manier vormgegeven dat het uitnodigt om het in het zicht te leggen en om er vaak en lang in te bladeren. Het stijlvolle boek zal bovendien gesprekken op gang brengen als het oog van visite erop valt. De kaft wordt gesierd door een blad van de Ginko Biloba, de heilige boom die in Japan wordt vereerd en die staat voor oerlevenskracht. Het blad is afgedrukt in goud en werd getekend door illustrator Amber de Vreng. Op aanvraag maakt zij ook persoonlijke kunstitems, die voor een mooie herinnering aan een overleden dierbare staan.

Rouw is ‘in’

De lancering van Het Gouden Rouwboek past bij toenemende aandacht voor rouw. Het onderwerp komt steeds meer uit de taboesfeer. Petra van Barneveld en Maartje Lute verwachten daarom dat er steeds meer initiatieven op dit gebied bij zullen komen. Wij schreven onlangs bijvoorbeeld al over het platform Modern Mourning.

Petra over het idee van Het Gouden Rouwboek: “Elk jaar overlijden er ruim 150.000 mensen in Nederland. Dat betekent dat minstens een half miljoen mensen, als het niet meer is, elk jaar te maken krijgen met rouw. Voor al die mensen maken we dit boek. Wat Snoecks is voor de fotografie, literatuur en andere kunst, is Het Gouden Rouwboek voor de rouwkunst en rouwinitiatieven.”

Idee ontstond tijdens eerste coronagolf

Maartje maakt sinds het overlijden van haar zoontje het NEL Magazine: een trots tijdschrift voor ouders van een overleden kindje. Petra werkt als freelance communicatieadviseur en was bezig met een boek waarin alle partijen gebundeld zitten die een bruiloft nog mooier kunnen maken. Toen kwam corona en viel de wereld even stil. Tijdens de eerste golf ontstond het idee voor Het Gouden Rouwboek. Het moest een boek worden waarin allerlei initiatieven, mooie kunst en troostende gedichten voor rouwenden worden samengebracht.

Maartje vertelt: “Werk werd door de coronacrisis uitgesteld en we hadden tijd, ruimte en heel veel energie over. Laten we samen iets creëren. Iets nieuws, iets waar wij blij van worden, waar we anderen blij mee kunnen maken, iets van betekenis en waarde. Het werd een combinatie van onze kennis en ervaring: Het Gouden Rouwboek.”

Een boek voor iedereen

Het Gouden Rouwboek wordt inmiddels door verschillende uitvaartondernemers geschonken aan families bij wie zij hun diensten hebben geleverd. Ook is er binnen de zorgwereld interesse getoond. En uiteraard wordt het boek op de website van de uitgeverij los verkocht.

Het is de bedoeling dat er elke 2 jaar een nieuwe editie verschijnt. Petra en Maartje willen iedereen die iets over dood of rouw te vertellen heeft een podium bieden, op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier. Als jij een product maakt of een therapie verzorgt die past in Het Gouden Rouwboek, schroom dan niet om contact op te nemen met de makers. Wie weet wordt jouw kunst of dienst onder de aandacht gebracht in de volgende editie.