Zorg dat gamen geen verslaving wordt

gamen moet leuk zijn

Gamen is heerlijk. Het is fijn om ter ontspanning een potje van je favoriete game te spelen of helemaal op te gaan in een episch verhaal. Maar helaas heeft gamen vaak ook een keerzijde.

Onlangs was Fortnite een paar dagen uit de lucht. Het oude eiland was verdwenen in een zwart gat en spelen was even niet mogelijk. In het nieuws en op social media zag je overal beelden van mensen die in paniek waren. Vaak waren dit nog erg jonge kinderen. Als je hier nuchter naar kijkt, is dit natuurlijk abnormaal gedrag. Fortnite is maar een spelletje en zou ook niet meer dan dat moeten zijn.

Streamers en vloggers

Dankzij streams en vlogs volgen steeds meer (jonge) mensen hun favoriete gamers. Ze zien dat er status en zelfs geld te verdienen valt als je goed bent in een populaire game, maar ze zien helaas niet dat succes en roem maar voor weinig mensen is weggelegd. Voor je het weet is iemand constant en obsessief aan het gamen. Je zou dan kunnen spreken van een gameverslaving.

Het kan ook zijn dat je niet lekker in je vel zit of moeilijk sociale contacten maakt en dat gamen een fijne uitlaatklep is of een plek waar je je niet eenzaam voelt. Ook dat is in eerste instantie fijn, maar let wel op dat je niet te ver doorschiet. Er zijn veel symptomen die erop wijzen dat je geen fanatieke gamer meer bent, maar iemand die verslaafd is aan gamen.

Verlies

Van een verslaving is bijvoorbeeld sprake als je andere belangrijke dingen als school, werk, huiswerk of sociale verplichtingen laat schieten om te kunnen blijven spelen. Of dat je zelfs vergeet te eten of slapen. Een ander teken van gameverslaving kan zijn dat je heel agressief reageert op verlies of als mensen je storen.

In zo’n geval is het belangrijk dat je ten eerste na gaat denken over waar je mee bezig bent. Doe eens een test om te kijken of je (of iemand in je omgeving) gameverslaafd bent. Vul de test eerlijk in en neem de uitslag serieus. Een verslaving is een serieus probleem. Mensen die verslaafd zijn hebben hulp nodig. Van vrienden, familie of van een professional.

doe het rustig aan