Review: OnePlus Nord CE 2 5G

Review: OnePlus Nord CE 2 5G

De originele Nord van OnePlus uit 2020 en diens opvolger van afgelopen jaar, de Nord 2, bleken een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding te hebben. Voor wie net dat extra randje voordeel eraf wilde hebben, verscheen de Nord CE of Core Edition – en laat nu diens opvolger als eerste OnePlus-telefoon het licht zien in 2022.

OnePlus werd groot met de verkoop aan de trouwe fanbase die (zoals ik) jaren geleden met de OnePlus One, 3, 5 of 6 instapte en hun vlaggenschepen steeds fraaier en ook duurder zagen worden. Hoe zorg je er dan voor dat je een nieuwe markt aanboort, nieuwe fans maakt en deze introduceert aan het merk, om zo op een later tijdstip die stap omhoog te laten maken? Door een slim en vooral goedkoper alternatief te bieden en de Nord-lijn paste hier perfect in. Deze zogeheten Core Edition was nog net iets scherper geprijsd en slaagde daarmee om merendeels nieuwe klanten naar het Chinese merk te halen.

Nord blauw

Deze OnePlus Nord CE 2 5G, zoals het toestel voluit heet, doet dan ook hetzelfde als de vorige Core Edition, maar dan met een interessante spec bump. Het doel is om een snelle ervaring neer te kunnen zetten met een slimmere triple camera en de belofte van OnePlus-kwaliteit. Ik denk dat het team daar dan ook in geslaagd is, want ten eerste voelt dit toestel niet als een budget telefoon! Die specs en snelheid komen we zo op, maar laten beginnen met het in het oog springende design. Het zet het ontwerp van de Nord 2 voort met twee grotere camera’s in de linkerbovenhoek en een zeer fraaie achterzijde. Ten eerst keert het kenmerkende Nord-blauw terug, een heerlijke lichte kleur die eruit springt. Naast deze Bahama Blue verschijnt het toestel ook in de kleur Gray Mirror.  Maar wat interessanter is, is hoe het glas erom gevormd is. Het lijkt haast wel alsof er een subtiele epoxy harslaag overheen gegoten is, waardoor je een stukje door de eerste glaslaag heen kunt kijken. Bovenal voelt het toestel licht en dun, waardoor het fijn in de hand ligt met zijn ronde hoeken. Wel jammer is de afwezigheid van de alert slider, zoals de vorige Core Edition dat ook miste.

Fraai scherm

Draaien we het toestel om dan vinden we een flink 6,43 inch AMOLED scherm met een refresh rate van 90 hz. In mijn ogen maakt dit de perfecte refreshrate, omdat het niet zo zwaar is op de batterij, maar wel de snellere feel geeft voor eenieder die nog op 60 hz zit. Iets wat zelfs bij de huidige iPhone 13 nog steeds een feit is ondanks dat de hogere lijn nu eindelijk een hogere verversingsgraad heeft ingezet. Daarnaast ondersteunt het scherm HDR 10+ voor diepe kleuren, wat de AMOLED kwaliteit alleen maar complimenteert. Het scherm is daarbij ook dergelijk groot dat het voelt als een duurder toestel, perfect voor het consumeren van videocontent en snel scrollen.

Aan de binnenzijde

Grote vernieuwing is de chipset die net als de Nord 2 geen Snapdragon meer huist maar één van Mediatek. Ditmaal is dit een Mediatek 900 in plaats van de 1200 die we in zijn grote broer vinden, maar deze chip kan in ieder geval een stuk meer aan dan de vorige Nord CE op eigenlijk ieder vlak. De chip pushen met games is vaak een aardige test en daar zie je al wel redelijk verschil, al helemaal wanneer je naar emulatie toegaat. Logischerwijs zal dit toestel echter niet door de meeste eigenaren op dergelijke wijze onder druk gezet worden. Wat voor hen belangrijk zal zijn is de 5G mogelijkheid en de algehele performance. Dit wordt namelijk bijgestaan door de AI processing in de chip, die voorrang geeft aan zaken die je het meest gebruikt. De standaard 8GB aan RAM helpt hier natuurlijk ook bij en levert meer dan genoeg aan werkgeheugen. Opvallend is er maar één model beschikbaar, wat betekent dat de Nord CE 2 enkel verkrijgbaar is met 128GB aan interne opslag. Gelukkig is deze wel uit te breiden tot 1TB door middel van een SD Card welke je achter de dubbele SIM tray plaatst.  Inmiddels bijzonder te noemen is de aanwezigheid van een 3,5mm koptelefoonaansluiting onderin het toestel naast de USB-C aansluiting. Maar ook de aanwezigheid van de laatste WiFi en Bluetooth standaarden zijn aanwezig in dit dunne toestel. Opvallend is dat het toestel nog gewoon Oxygen OS op basis van Android 11 draait en dus niet OnePlus’ getergde Android 12 update.

Supersnel laden

Snelheid is ook merkbaar in het opladen, wat naar 65W fast charging is gewijzigd en dit is een echte gamechanger. Tien minuten wat bijladen voor je vertrekt is gegarandeerd meer dan genoeg voor wat je gaat doen en vanuit helemaal leeg is de 4500 mAh batterij in 32 minuten volledig opgeladen. De accu is daarbij in dezelfde dual cell methodiek geplaatst alsin de OnePlus 8T en gaat daarom lange tijd mee en wordt niet heet. Je vind er ook dezelfde slimme oplaadtechnieken zoals bij de rest van de OnePlus toestellen waarmee overnight charging gebalanceerd wordt uitgevoerd. Opvallend is wel de samenkomst met Oppo waardoor de Warp Charger is verdwenen en we een SuperVOOC Charger vinden, zij het wel met een rode kabel. En dit is een zeur puntje als techneut, maar het is wel jammer om weer terug te keren naar USB-A naar C nu we de beide zijden USB-C gewend waren.

Twee uit drie

Dan als laatste die camera’s en ook al staat er triple camera system, ga je enkel de eerste twee gebruiken. De hoofdcamera is een prima 64 MP hoofdsensor welke fraaie foto’s schiet in goed licht. Kleuren oogden standaard zeer natuurlijk, wat ik meer waardeer dan bijvoorbeeld de meer verzadigde shots die je met een Samsung camera maakt bijvoorbeeld. Mocht je dat wel willen dan biedt de camera UI genoeg filters en kleur opties. Doorgaans is het addertje hier dat je goed licht nodig hebt, maar door de flinke f/1.7 aperture presteert het toestel ook best goed in schemerlicht. Opvallend is dat de post processing hier ook een hoop doet waardoor ik uiteindelijk foto’s kreeg die scherper waren dan ik meende te zien toen ik op de knop drukte. Daaronder vinden we een 8 MP groothoek lens en deze is wijder dan eerdere toestellen met 119 graden, welke zijn werk prima doet. Wel is de stap in kwaliteit merkbaar wanneer je naar deze wijdere modus gaat. Gelukkig doet de Image Stabilization zijn werk in foto’s en video welke tot 4K 30 fps geschoten kunnen worden of op hogere refreshrates in lagere resoluties. De 2MP macro camera is zoals te verwachten vreselijk en kun je overslaan, maar de 16 MP selfie camera presteert zeker naar verwachting. Zoals gezegd doet de software ook veel, met vele opties voor beautification, maar een slider voor het Bokeh effect in je portrait mode foto’s. Nightscape, hun doorgaans uitstekende nachtfoto mogelijkheid, is voor dit toestel ook beschikbaar op de selfie camera, wat een first is voor het bedrijf.

Conclusie

Met alles slaagt de Nord CE 2 5G in wat het wil doen; een goedkoper toestel maken, wat fraai oogt, snel aanvoelt en ook nog eens de OnePlus belofte van 3 jaar OS en security updates levert. De camera’s zijn prima met een aantal interessante software features en het AMOLED scherm oogt briljant met zijn 90hz refresh rate. Terugkerende features als de koptelefoonaansluiting en de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden via de SD cards is alleen maar aan te moedigen. Hetzelfde kan gezegd worden voor de 65W fast charging die je toestel zo snel vollaad als een flagship telefoon. En het mooiste is dat het dit allemaal voor de zachte prijs van EUR 359 doet. OnePlus zoekt nieuwe klanten en ik denk dat de Nord CE 2 5G een prima eerste kennismaking gaat zijn voor degenen die ze vinden.

Sander Noordijk

Review: OnePlus Nord CE 2 5G
Links: Nord CE 2, Rechts Nord 2
Review: OnePlus Nord CE 2 5G
Foto gemaakt met de OnePlus Nord CE 2 5G
Review: OnePlus Nord CE 2 5G
Foto gemaakt met de OnePlus Nord CE 2 5G

Review: OnePlus Nord CE 2 5G