Stray is een beestachtig goede game

Stray

De meest besproken game van dit moment is zonder twijfel Stray. In dit spel kruip je in de huid van een kat en dat is echt heel erg leuk. Tegelijkertijd valt de game ook op positieve wijze op vanwege de prachtige sfeer, de gebalanceerde gameplay en de unieke personages.

Zonder met spoilers te komen kunnen we zeggen dat je een kat speelt die door een ongelukkige val ver weg van zijn vrienden terecht is gekomen. Op je zoektocht terug naar huis dwaal je rond in een post-apocalyptische wereld vol met robots en neonlicht. Ook krijg je hulp van een kleine drone met de naam B-12 (een verwijzing naar ontwikkelaar BlueTwelve Studio).

Als je begint met spelen zul je je vooral vermaken met het kat-zijn. Je kunt vanzelfsprekend goed springen en door kleine doorgangen kruipen, maar er is nog veel meer dan dat. Zo is er een speciale knop waarmee je kunt miauwen. Iets waar de katten hier in huis vol verbazing op reageren. Ook kun je krabben, kopjes geven, spinnen, voorwerpen van tafels gooien en zelfs op verschillende plekken in de game lekker gaan slapen.

Al snel zit je middenin een spannend verhaal dat jouw zoektocht naar huis overstijgt. Samen met B-12 los je puzzels op, probeer je plekken te bereiken en ga je interactie aan de robots die de spelwereld bevolken. Opvallend is dat er nergens op het scherm metertjes of statistieken te zien zijn. Alles gaat behoorlijk intuïtief en soms helpt het spel door op een bepaalde plek een icoon te tonen. Je weet dan meteen of je daar op kunt springen of dat B-12 die plek kan onderzoeken.

Interactie

De gameplay is een afwisselende mix van verschillende elementen. Denk aan manieren zoeken om een plek te bereiken of het oplossen van een puzzel zodat je een deur kunt openen. Interacties met de personages die tegenkomt kunnen je daar bij helpen. Soms moet je voor iemand iets verzamelen waardoor je een beloning krijgt waarmee je verder kunt komen in je zoektocht. Dit gaat in een relaxed tempo waarbij je volop tijd heb om de prachtige omgevingen te bekijken (Blade Runner en de Kowloon Walled City waren ongetwijfeld een inspiratiebron).

Daarnaast zijn er ook momenten met wat meer actie. Dan moet je rennen terwijl er gevaarlijke vijanden achter je aanzitten of probeer je drones met zoeklichten te ontwijken. Als die je zien, dan zul je direct beschoten worden. Op die momenten merk je dat in je Stray wel degelijk dood kunt gaan. Gelukkig begin je altijd weer bij je laatste checkpoint. Stray is daarom een best makkelijke game om te spelen. Sfeer en verhaal zijn net zo belangrijk als het daadwerkelijk gamen. Maar het belangrijkste element blijft de manier waarop je zeer geloofwaardig een kat speelt.

Stray is beschikbaar voor de PS4, PS5 en PC. Abonnees van PlayStation Plus Extra of Premium kunnen de game gratis downloaden.

Stray