GLOW zet Eindhoven in een prachtig licht

GLOW Eindhoven
Submerged – Kari Kola & Annie Mitchell & Studio Philips Ross (Alle foto’s © Bart van Overbeeke)

Van 11 tot 18 november vindt in Eindhoven het festival GLOW plaats. De Brabantse designstad staat dan helemaal in het teken van de lichtkunst. Via een speciale looproute kun je iedere avond kennismaken met de prachtigste kunstwerken.

Het is dit jaar alweer de 12de keer dat het lichtfestival wordt georganiseerd. GLOW kun je zien als een expositie in de buitenruimte. Er zijn zo’n 30 lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars te zien. De kunstwerken zijn met elkaar verbonden door middel van een looproute. Bij elkaar is dat een wandeling van ongeveer 6 kilometer.

Bron van licht

Het thema van GLOW 2017 is The Source, uitgaande van de bron van licht. Eindhoven is al sinds de oprichting van de luciferfabriek in 1870 en de gloeilampenfabriek Philips in 1891 een bron van licht voor de hele wereld. Eindhoven wordt niet voor niets Lichtstad genoemd. De kunstenaars hebben het thema als opdracht meegekregen en ook dit jaar heeft dit weer geleid tot een grote variatie aan werken. Iedere lichtkunstenaar heeft het thema op een verrassende manier vormgegeven.

Jong talent

Naast de lichtkunst en allerlei randprogrammering kun je ook genieten van de unieke en innovatieve projecten die door jonge talenten zijn gemaakt. De projecten zijn bij elkaar te zien op het NRE-terrein onder de naam GLOW Next. Dit industriële terrein maakt deel uit van de speciale looproute. GLOW Next verbindt nieuw talent aan gerenommeerde kunstenaars en daarbij wordt samengewerkt met hightech organisaties uit Eindhoven. De stad ligt immers in wat ‘de slimste regio van Nederland’ wordt genoemd.

Verschil maken

Inmiddels behoort GLOW tot de top 5 van best bezochte lichtfestivals ter wereld. Het onderscheidt zich met name door de focus die wordt gelegd op talentontwikkeling. Er is veel ruimte voor talent van eigen bodem. De eerdergenoemde samenwerking tussen jong en gevestigd talent in combinatie met de hightech industrie leidt tot allemaal nieuwe projecten en nieuwe technieken, waar vervolgens weer wereldpremières uit voortkomen. GLOW biedt de talenten een podium, in de hoop ze uit te zetten op lichtfestivals wereldwijd. Zo wil GLOW de missie verspreiden: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst.

GLOW is te bezoeken van 11 t/m 18 november 2017 en het lichtfestival is gratis toegankelijk.

GLOW Eindhoven
Blob de Bulb – Dirk van Poppel & Jan Fabel
GLOW Eindhoven
Moving Licht – Philips Lighting Research & TU/E Intelligent Lighting Institute (onderdeel GLOW Next)
GLOW Eindhoven
Drijflanden – Basisscholen & Cultuurstation & Scharrelkunst
GLOW Eindhoven
GyroGlow – Fontys tech. Natuurkunde en Engineering (onderdeel GLOW Next)
GLOW Eindhoven
Atmorama – Studenten Fontys Engineering (onderdeel GLOW Next)
GLOW Eindhoven
Elantica – Tom DeKyvere
GLOW Eindhoven
Shine Like The Whole Universe Is Yours – Ellen de Vries / The Lux Lab

Foto’s © Bart van Overbeeke Fotografie