Onbashira is het gevaarlijkste festival van Japan

Elke 6 jaar organiseren ze in de omgeving van het Japanse Nagano het Onbashira-festival. Bij dit festival draait het om enorme boomstammen die vanuit het bos naar een tempel worden gebracht. Een trip die nogal spectaculair verloopt.

Tussen bos en tempel staat namelijk een heuvel. Eerst moet de boomstam naar boven om aan de andere kant weer naar beneden te gaan. Vooral dat gedeelte is spectaculair. Als de stam eenmaal beneden is brengen de deelnemers, luidkeels zingend, deze naar de tempel. Het ritueel draait dan om het vernieuwen van de fundering, een traditie die al 1200 jaar onafgebroken voortduurt.

Gevaarlijk

Tijdens het vervoeren van de stam (dit gedeelte van Onbashira heet Yamadashi) gaat het er behoorlijk ruig aan toe en is het niet geheel ongevaarlijk. Tijdens de Onbashira van 2010 vielen er twee doden tijdens de afdaling. Dit jaar waren er gelukkig geen dodelijke slachtoffers.

Oh! Matsuri is een website met aandacht voor mooie Japanse tradities. Zij waren met een filmploeg aanwezig tijdens de laatste editie van Onbashira en maakte daar de volgende video over:

boomstammenfestival in Japan

boomstammenfestival in Japan

boomstammenfestival in Japan

boomstammenfestival in Japan

boomstammenfestival in Japan