Lichtfestival Gent viert 10-jarig jubileum

Lichtfestival Gent 2021
Publieksfavoriet 2018: Museum of the moon door Luke Jerram (Alle foto’s via Lichtfestival Gent / Visit Gent)

Een bezoek aan Gent is altijd een goed idee. Zeker de komende dagen, want dan staat stad in het teken van Lichtfestival Gent. Van 10 t/m 14 november 2021 kun je ’s avonds genieten van meer dan 30 prachtige lichtkunstwerken.

Om de zoveel jaar zorgt Lichtfestival Gent voor een waar spektakel tijdens de koude en donkere maanden. De Belgische stad wordt dan tijdelijk opgesierd door allerlei installaties van zowel lokale als internationale lichtkunstenaars. Deze week vindt de langverwachte vijfde editie plaats. Het is alweer 10 jaar geleden dat het festival de binnenstad van Gent voor het eerst verlichtte met prachtige kunstwerken. Tijd voor een feestje dus!

Een nieuw parcours

Lichtfestival Gent presenteert zo’n 35 kunstwerken die verspreid liggen over de stad. Het parcours van maar liefst 7,2 kilometer leidt de bezoeker door het centrum van Gent en werpt een ander licht op verschillende historische gebouwen, stadsdelen, waterwegen en historisch erfgoed.

Bezoekers trekken niet alleen langs toeristische trekpleisters als het Gravensteen, de Korenlei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein, maar ook langs minder bekende Gentse plekken zoals het Prinsenhof, Macharius-Heirnis en Sluizeken-Tolhuis-Ham.

Publieksfavorieten keren terug

Om het 10-jarige bestaan van Lichtfestival Gent te vieren, zijn er vier publieksfavorieten aan het parcours toegevoegd die tijdens de voorbije festivals veel indruk maakten. Ze komen terug in licht gewijzigde vorm om het publiek opnieuw te verrassen:

• 2011: The big fire of Ghent that never happened, Michael Langeder (Oostenrijk)
• 2012: De Cagna, Luminarie De Cagna (Italië)
• 2015: Cloud, Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett (Canada)
• 2018: Museum of the moon, Luke Jerram (Verenigd Koninkrijk)

Het Lichtfestival Gent is van 10 t/m 14 november gratis toegankelijk voor iedereen. Je hoeft dus geen tickets reserveren. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag start het festival om 19:00 uur en eindigt het om middernacht. Op zondag start het festival om 18:00 uur en eindigt het om middernacht.

Lichtfestival Gent 2021
Diving in the sea of colors door Daniel Margraf (foto: GLOW Eindhoven (2019) / Bart van Overbeeke)
Lichtfestival Gent 2021
Publieksfavoriet 2012: La Cattedrale di Luce door Famiglia De Cagna
Lichtfestival Gent 2021
Next Nature door Rotor Studio
Lichtfestival Gent 2021
Publieksfavoriet 2011: The big fire of Ghent that never happened door Michael Langeder
Lichtfestival Gent 2021
Domesticated Animals door Charles Degeyter
Lichtfestival Gent 2021
Publieksfavoriet 2015: Cloud van Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett
Lichtfestival Gent 2021
Fantastic Planet door Amanda Parer
Lichtfestival Gent 2021
Square Prism door Nathaniel Rackowe