Hypnotiserende beelden van 3745 maskers

Met de verplichting om mondkapjes te dragen zijn maskers actueler dan ooit. Filmmaker Patrick Smith verdiepte zich in de verschillende functies die een masker kan hebben en maakte daarvan een bijzondere film.

In de video Beyond Noh komen maar liefst 3745 maskers voorbij. Van traditionele maskers die worden gebruikt bij eeuwenoude rituelen tot de verschillende mondkapjes die je nu overal in het straatbeeld ziet. Daartussen zit van alles als tribale maskers, carnavalsmaskers, gasmaskers en zelfs leren maskers uit de SM-scene.

Fascinatie

Al lange tijd is Patrick Smith gefascineerd door maskers. Hierdoor kon hij voor de video gebruik maken van materiaal uit eigen archief. Zo’n driekwart van de maskers heeft hij gefotografeerd in musea of galeries. De rest komt uit zijn eigen verzameling of is opgestuurd door verzamelaars van over de hele wereld.

Het bijzondere aan de film is de manier waarop Smith de maskers achter elkaar toont en hoe hij hierbij gebruik maakt van muziek en ritme. Hierboven kun je een korte samenvatting van de video bekijken. Wil je de gehele video zien, dan kun je je abonneren op het YouTube-kanaal van Patrick Smith. Tegen een kleine financiële vergoeding zie je dan een aantal van dit soort video’s.

maskers