Thom Yorke neemt ons mee naar een sombere wereld

Thom Yorke heeft met Anima één van de spannendste albums van 2019 gemaakt. Mede dankzij de eerdere successen met Radiohead kan hij zijn experimentele muziek kwijt aan een groot publiek.

Voor de videoclips bij zijn nummers werkt hij graag samen met een aantal van de meest interessante filmmakers van dit moment. Zo kun je op Netflix de korte film Anima bekijken, die hij maakte met regisseur Paul Thomas Anderson. Voor de nieuwe single Last I heard (…He Was Circling the Drain) is de hulp ingeroepen van Art Camp. Dit creatieve bureau uit Brooklyn brengt kunstenaars uit verschillende disciplines samen om zo met zijn allen prachtige video’s en animaties te maken.

Somber

Zij brachten onder andere animatiemaker Saad Moosajee samen met Zuheng Yin en Jenny Mascia. Samen creëerden ze een grijze en dystopische wereld, waarin anonieme figuren zich op sombere wijze voortbewegen in de grote stad. De deprimerende beelden passen perfect bij de muziek die Yorke componeerde. Het is allemaal niet vrolijk, maar wel prachtig in beeld gebracht.

Voor de animatie zijn heel veel verschillende technieken in zowel 2D en 3D samengebracht. In totaal zijn er 3000 verschillende frames gemaakt met bijvoorbeeld software die grote mensenmassa’s kan nabootsen. Daarnaast is er stop motion gemaakt met poeder, technieken met houtskool en digitale simulaties van vuur. Het resultaat van deze unieke combinatie is één van de mooiste videoclips van dit moment.

Last I heard (…He Was Circling the Drain)