Tobia Zambotti maakt bank van gebruikte mondkapjes

Tobia Zambotti - Couch-19
Foto’s: Raffaele Merler

Steeds vaker zien we van die wegwerpmondkapjes als zwerfvuil en dat is erg slecht nieuws voor het milieu. Om aandacht te vragen voor dit probleem heeft de Italiaanse ontwerper Tobia Zambotti de Couch-19 ontworpen.

Deze bank is gevuld met de overbekende blauwe mondkapjes die door inwoners van het Italiaanse stadje Pergine Valsugana zijn verzameld. In totaal zijn er in Couch-19 (de naam verwijst naar COVID-19) 10.000 mondkapjes gebruikt. Dat lijkt heel veel, maar het is heel weinig als je bedenkt dat sinds het begin van de coronacrisis maandelijks 129 miljard van deze mondkapjes worden weggegooid.

Microplastics

Onderzoekers hebben uitgerekend dat 75 procent daarvan op de een of andere manier in (of op) de grond of het water terecht komt. Daar duurt het maar liefst 450 jaar voordat het plastic is afgebroken tot microplastics die vervolgens via dieren en vissen in onze voedselketen terechtkomen. Volgens Zambotti zijn de mondkapjes zelf ook een pandemie te noemen.

Voor het ontwerp liet Tobia Zambotti zich inspireren door de bank die Harry Nuriev maakte van kleding van Balenciaga. Alleen is in dit geval de vulling iets totaal anders. Elk mondkapje dat is verwerkt, is of van straat geraapt door een vrijwilliger of is een gebruikt exemplaar dat speciaal voor dit project is bewaard.

Ozonspray

Om te voorkomen dat door dit project iemand besmet zou raken door de mondkapjes zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Het is bewezen dat het virus tot 7 dagen kan overleven op het oppervlak van een mondkapje. Daarom zijn alle kapjes 1 maand lang bewaard in luchtdicht afgesloten zakken. Daarna zijn ze bewerkt met een ozonspray. De plastic hoezen waar de mondkapjes inzitten zijn gemaakt van een kunststof die voor 100% te recyclen is.

Met het ontwerp van Couch-19 hoopt Tobia Zambotti dat mensen een bewustere keuze maken als het op mondkapjes aankomt en deze ook verstandiger gaan gebruiken.

Tobia Zambotti - Couch-19

Tobia Zambotti - Couch-19

Tobia Zambotti - Couch-19

Tobia Zambotti - Couch-19