James Blake praat openhartig over zijn geestelijke gezondheid

James Blake

Het is deze week de internationale Mental Health Awareness Week. In het kader daarvan gingen we online in gesprek met zanger James Blake en zijn therapeut Jennie Morton. Zij vertelden openhartig over geestelijke gezondheid en wat je kunt doen als het niet goed met je gaat.

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat bij veel mensen de problemen met hun geestelijke gezondheid sterker naar voren komen. Denk hierbij aan depressies, angststoornissen, paniekaanvallen en sombere gedachten. Tijdens de beperkingen door de lockdown en de avondklok raakten velen verder in een isolement. Ook bij James Blake was dit het geval. Of zoals hij het zelf zegt: “Het raakte me regelmatig als een klap van honderden bakstenen.”

Bij hem, en bij heel veel andere muzikanten, was het wegvallen van optredens alsof er de vloer onder hem verdween. Opeens was voor hem het ritme en de regelmaat van het gewone leven weg en leek er vrijwel niets mogelijk. James moest op zoek naar nieuwe manieren om creatief te blijven en contact te houden met zijn fans. Gelukkig heeft hij een trouwe achterban en veel volgers op social media, waardoor livestreams op Instagram een mooie uitlaadklep waren.

Rugklachten

James Blake en Jennie Morton leerden elkaar kennen omdat ze ook als osteopaat werkt. James kwam bij haar in de praktijk met rugklachten. Terwijl hij bij haar op de behandeltafel lag, merkte hij dat de gesprekken steeds dieper gingen. Al snel bleek dat de rugklachten werden veroorzaakt door geestelijke problemen. Gelukkig kon hij daarvoor ook bij Jennie terecht, want naast osteopaat is zij tevens psycholoog, met als specialisatie angststoornissen. Bovendien is ze professioneel danser geweest, waardoor ze artiesten goed begrijpt.

Volgens Jennie is alles in het lichaam met elkaar verbonden. Toen zij dat uitlegde aan James viel alles bij hem op z’n plek. Opeens begreep hij hoe zijn lichaam en geest werken en waar zijn problemen vandaan komen. Kort gezegd: emotie = pijn. Jennie hielp James om zijn angsten te begrijpen en deels onder controle te krijgen. Al zijn er nog altijd momenten waarop hij de grip kwijt is, maar dankzij de inzichten van Jennie en door goed voor zichzelf te zorgen gaat het wel beter.

Alledaagse leven

Dat goed voor jezelf zorgen is het allerbelangrijkste. Jennie ziet dat veel mensen steeds meer aan mindfulness, yoga en ademhalingsoefeningen doen. Dat is een goede ontwikkeling, maar het is vooral belangrijk om de hele dag controle te hebben. Dit soort oefeningen doen we vooral op momenten dat het ons uitkomt, waarna we weer in de stress van het alledaagse leven duiken. Echte verandering in je leven aanbrengen is dus de enige manier om problemen op te lossen. Zorg dat je altijd goed blijft ademen.

Een andere belangrijke factor is gezond eten. Alles in je lichaam is verbonden. Als je ongezond eet, heeft dat ook weerslag op je geestelijke gezondheid. Hoeveel mensen hebben wel geen last van hun maag of stoelgang? Je spijsverteringsstelsel staat in nauwe verbinding met je hersenen. Als het in je buik niet goed gaat, dan krijgen je hersenen een signaal dat er iets aan de hand is, legt Jennie uit. En als je hersenen stress registreren, dan zullen ze die stress opslaan je spieren, een gevolg van de oude vlucht-of-vechtreactie die nog steeds in de mens ingebouwd zit.

Aandacht voor je maag

Tips die Jennie geeft zijn dan ook: gezond eten, niet te veel eten en de tijd nemen voor je eten. Eten terwijl je televisie kijkt of achter de laptop werkt, is heel slecht. Tijdens het eten moet de aandacht voor je maag centraal staan. Zo heeft ze James bijvoorbeeld de tip gegeven om tijdens een zakendiner voor een lichte salade te kiezen.

James geeft aan dat één van de grote problemen in de muziekindustrie de romantisering van de gekwelde artiest is. Mensen hebben het door de jaren heen altijd prachtig gevonden als een artiest of kunstenaar worstelde met innerlijke demonen of verslavingen. Dat leverde immers altijd pure en tragische kunst op. Een zeer ongezonde situatie, zeker omdat we allemaal best weten dat je beter presteert als je geestelijk en lichamelijk fit bent.

Pauze

In de ogen van Jennie is de verslaving aan dopamine de meest gevaarlijke verslaving van deze tijd. We willen altijd maar meer en streven constant naar geluk. Iets wat eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt. Ze adviseert artiesten die bij haar komen met problemen vooral gebruik te maken van de pauze die COVID nu biedt. James legt uit dat veel muzikanten dingen tegen hun zin moeten doen. Er moet immers geld verdiend worden. De werkdruk in de muziekindustrie is constant te hoog. Ook zorgen racisme en seksisme in de industrie bij velen voor stress. Dat moet echt anders.

Het zou volgens James goed zijn als managers bij platenlabels meer begrip krijgen voor de psychologische druk bij artiesten. Dat zou echt veel problemen voorkomen. Bijvoorbeeld als ze een jonge artiest met een hit op zak onvoorbereid op tour willen sturen. Daar moet echt een stuk geestelijke begeleiding bij komen kijken.

Festival

Zelf heeft James het regelmatig ervaren dat hij op een festival moest optreden en dan het gevoel had in een diep gat te vallen. Overal waren prikkels, overal klonk muziek en iedereen leek het enorm naar zijn zin te hebben. James voelde zich echter eenzaam en ver van huis. Dat gevoel van eenzaamheid werd vaak steeds donkerder en zwaarder. Een psycholoog backstage bij een groot festival biedt volgens James uitkomst. Zeker omdat hij weet dat hij niet de enige is.

Toch hebben we vaak de neiging om de mensen waarmee het niet goed gaat over het hoofd te zien of zelfs te vergeten. James vindt dat we ons vooral moeten ontfermen over de mensen die je niet hoort. Die hebben vaak echte problemen en niet de kracht om zelf om hulp te vragen. Kijk dus goed om je heen en blijf contact houden met je dierbaren en zoek hulp als je zelf problemen hebt.