Normaal gesproken is het niet gezond voor je ogen om lang naar de zon te kijken, maar deze video van de NASA is dat gelukkig niet. Door middel van een unieke time-lapse kun je juist extra lang kijken.
De Solar Dynamics Observatory staat al ruim 10 jaar continu op de zon gericht en maakte in die tijd maar liefst 425 foto’s van het hemellichaam. Dat leverde in totaal 20 miljoen GB aan data op. Een groot deel ervan is verwerkt tot een zeer unieke video waarin je in 1 uur tijd naar 10 jaar beelden van de zon kunt kijken.
Corona
In die 10 jaar is elk uur een foto gemaakt. Als je die achter elkaar monteert, krijg je dus een bijzonder bewegend en gedetailleerd beeld van de zon. Doordat de foto’s zijn gemaakt met een golflengte van 17.1 nanometer zie je heel goed de activiteit van de krans rondom de zon (de corona), maar ook passerende planeten en erupties.
Op de YouTube-pagina die bij deze video hoort, zie je een mooi overzicht van opvallende momenten en wanneer deze in de video te zien zijn. Erg interessant. Wie goed kijkt, zal ook merken dat 2016 iets langer duurt dan andere jaren, maar dat heeft te maken met een technisch defect. De zwarte vlekken die je af en toe ziet, zijn de Aarde en de maan die het zicht van de satelliet op de zon blokkeren.