Eastpak’s nieuwste collectie van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

Tassenmerk Eastpak startte in 2015 met hun capsulelijn ‘Inspired By The World Of’. Voor dit unieke project gaat Eastpak telkens in zee met ’s werelds meest bekende textielontwerpers en –fabrikanten.

Na succesvolle edities met het Britse House of Hackney (van de dessins met bloemen, planten en dieren) en het Nederlandse Vlisco (van de bekende felgekleurde Afrikaanse prints) is het tijd voor een nieuwe samenwerking. Eastpak introduceert deze maand twee capsulecollecties gemaakt van Japanse denim.

Boro

De eerste collectie bestaat uit tassen van Japanse ‘boro’ denim. Dit zijn de exclusiefste exemplaren die Eastpak ooit op de markt bracht. Elke tas in deze limited-edition collectie is een uniek eerbetoon aan de geschiedenis van Japanse denim. Het met de hand gemaakte ‘boro’ denim is kostbaar, omdat het één van de zeldzaamste stoffen ter wereld is. Deze vintage stof is een lappendeken gemaakt van verschillende stukjes hoge kwaliteit denim. Sommige delen van de gebruikte stof zijn zelfs meer dan 100 jaar oud. De traditie van ‘boro’ dateert namelijk uit de 19de eeuw, toen goede denim zeldzaam en waardevol was. Kleine overgebleven stukjes stof werden in die tijd bewaard en vervolgens aan elkaar genaaid en hergebruikt.

Met een collectie van slechts 5 Padded Pak’r rugzakken kunnen we spreken van een zeer beperkte oplage. Toch is dit niet geheel onlogisch gezien de unieke stof die is gebruikt. Het zijn stuk voor stuk tassen geworden voor de echte liefhebber en verzamelaar.

Kuroki

Gelijktijdig met de release van de 5 bijzondere denimtassen lanceert Eastpak de ook een reguliere collectie van ´Inspired By The World Of’. De samenwerking is deze keer met Kuroki Co., Ltd. Dit legendarische bedrijf uit Okayama werd opgericht in 1950 en staat sindsdien symbool voor authentiek Japans denim. Net als Eastpak heeft dit bedrijf ook de tand des tijds doorstaan. Telkens zijn ze bij Kuroki op zoek naar nieuwe innovaties op het gebied van stoffen en productietechnieken.

De tassen die zijn geproduceerd voor deze samenwerking zijn gemaakt van eersteklas ‘selvedge denim’. Dit is denim die op zo’n manier is geweven dat het niet snel zal scheuren of gaat rafelen aan de uiteinden. Meestal wordt deze bijzondere techniek alleen gebruikt voor de duurste jeans.

De Padded Pak’r rugzakken worden uitgebracht in twee verschillende wassingen: dark denim & light blue. Beide tassen zijn aan de binnenkant voorzien van een print met koikarpers. Ook met deze collectie eert Eastpak de rijke geschiedenis van Japanse denim.

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim

rugzak van Japanse denim