Ieder jaar maakt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR het wereldwijde aantal vluchtelingen bekend. Dit cijfer stijgt steeds verder. Sociale start-up KLABU en kunstenaarscollectief Kamp Seedorf geven graag een stem aan de personen achter dit overweldigende cijfer en onthulden daarom 5 murals in Amsterdam.
Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te gedenken. Elk jaar op 20 juni vinden er allerlei festiviteiten plaats om publieke aandacht te vestigen op de vluchtelingenproblematiek. KLABU en Kamp Seedorf grepen deze bijzondere dag aan om kunstwerken te onthullen die vluchtelingen een stem en een gezicht geven.
Mens achter de vluchteling
Een week ervoor, op 14 juni, maakte UHNCR het wereldwijde aantal vluchtelingen bekend. Het hoge aantal van 110 miljoen is net als andere jaren overweldigend. Het Amsterdamse KLABU (dat ‘club’ betekent in Swahili) werkt nauw samen met vluchtelingen en lokale gemeenschappen over de hele wereld om hun eigen clubhuizen te bouwen, die een startpunt zijn voor sport, spel, ondernemerschap, goede gezondheid en onderwijs. Hiermee ondersteunt KLABU vluchtelingen die op weg zijn naar een betere en veilige toekomst. KLABU wilde dit jaar op Wereldvluchtelingendag aandacht vragen voor de mensen die vluchtelingen zijn, met hun talenten en potentie.
KLABU ging hiervoor een samenwerking aan met Kamp Seedorf, dat de vluchtelingen vereeuwigt in de voor dit collectief typische murals – ieder persoon en elke mural vertegenwoordigt een van KLABU’s vijf clubhuizen in vluchtelingenkampen in Ter Apel, Cox’s Bazar (Bangladesh), Kalobeyei (Kenia) en Lesbos (Griekenland), en in KLABU’s thuisbasis in Amsterdam.
Jan van Hövell, oprichter van KLABU, over het initiatief: “De bekendmaking van het enorme aantal vluchtelingen krijgt elk jaar aandacht en dat moet ook, want zij hebben onze support nodig. Maar door alle aandacht te vestigen op dit overweldigende aantal, vergeet je soms dat het ook echt over mensen gaat. Vanuit KLABU kennen wij velen van hen goed – zij sporten regelmatig met ons, komen naar onze clubhuizen om nieuwe vrienden te maken, of leiden zelfs onze projecten. Wij willen hen eren en aanmoedigen, vanwege de mensen die zij zijn, met al hun talenten, ambities en potentie. We konden geen betere manier bedenken dan dit samen te doen met Kamp Seedorf.”
De vluchteling als held
Het kunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft net als KLABU een sterke link met sport en staat bovendien bekend om zijn vereeuwiging van (sport)helden. Onder andere Eberhard van der Laan en Johan Cruijff werden eerder al door het anonieme collectief vastgelegd in Amsterdam.
Kamp Seedorf: “We doen niet vaak aan samenwerkingen, maar voor KLABU maken we graag een uitzondering. Ze doen bijzonder en belangrijk werk. En toen we erachter kwamen dat KLABU ook nog eens uit Amsterdam kwam, moesten we wel connecten. We supporten hun gedachtegoed volledig en we zijn erg gecharmeerd door de toffe designs van de KLABU shirts, het past helemaal in ons straatje”
Onthulling op Wereldvluchtelingendag
Op 20 juni onthulde statushouder Mohamed uit Guinee zijn eigen kunstwerk bij de Haarlemmerdijk en deelde zijn verhaal. Zijn werk en de andere murals zijn de komende weken te bekijken op de volgende locaties:
Centrum, Haarlemmerdijk, bij Haarlemmerplein
West, Van Hanxleden Houwertstraat
Zuid, Vondelpark
Oost, tegenover Bar Botanique, Eerste van Swindenstraat
Noord, Schaafstraat 17, bij Roetz Bikes