Ondergrondse tentoonstelling in voormalig NAVO-Hoofdkwartier

No Access
No Access 2022, Centro di Permanenza Temporanea, Adrian Paci

Viewmaster Projects organiseert t/m 13 november een bijzondere expositie op een bijzondere plek. In het voormalig NAVO-Hoofdkwartier in de Cannerberg is No Access te zien, een tentoonstelling over grenscontroles en migratie.

Ten zuiden van de stad Maastricht bevindt zich een oude mergelgroeve. Hierin was vroeger een hoofdkwartier van de NAVO gevestigd. Nu is deze, ooit geheime, ondergrondse plek geheel gestript en wordt er een unieke tentoonstelling gegeven. Het gaat om No Access, een tentoonstelling met een zeer actueel thema.

Aan de hand van 21 videoprojecties en media-installaties geeft No Access een veelzijdig beeld van migratie en de beoogde controles van deze migratie aan de grenzen in verschillende werelddelen. Door de ogen en de camera van kunstenaars, onderzoekers en filmmakers krijgt de bezoeker een uitgebreide indruk van de wereld van grenscontroles en migratie. Het is een bundeling van beeldverhalen om de complexiteit van migratie te duiden en te visualiseren.

De kunstenaars die meewerken aan No Access zijn: Hans Op de Beeck (BE), Josh Begley (US), Sylvain George (FR), Tina Farifteh (IR/NL), Forensic Architecture & Forensic Oceanography (GB), Anita Groener (NL/IE), Mohamad Hafeda (LB), Laura Huygen (NL), Adrian Melis (CU), Yoshua Okón (MX), Adrian Paci (AL), Osman Taheri (AF/NL), Marieke van der Velden en Philip Brink (NL), Sam Yazdanpanna (NL), Cigdem Yuksel (NL), Mark Wallinger (GB).

Voormalige NAVO-bunker

De desoriënterende en unheimische NAVO-bunker versterkt de gevoelens die de getoonde projecties oproepen. De Cannerberg is een klam, koel en donker gangenstelsel. Mergel, gewapend beton, bakstenen en dikke stalen deuren herinneren aan de Koude Oorlog toen men vanuit het bunkercomplex de Oostgrens van het toenmalige West-Europa bewaakte. Tijdens No Access is een deel van het gangenstelsel opengesteld. Bezoekers kunnen ervaren hoe de projecties relaties met elkaar en met de ruimte aan gaan. Het diverse en actuele werk van de geselecteerde (inter)nationale kunstenaars, onderzoekers en filmmakers ontregelt, ontroert en kan verdieping geven aan de harde beelden die het dagelijkse nieuws bepalen.

Migratievraagstuk van meerdere kanten belicht

De tentoonstelling No Access presenteert drie benaderingen van het complexe migratievraagstuk:

  1. Persoonlijke (auto-) biografische verhalen van vluchtelingen, soms kwetsbaar of weerbaar, maar ook ruw en confronterend.
  2. Datavisualisaties over grenscontroles en migratiestromingen, waarbij eigentijdse digitale technieken (letterlijk en figuurlijk) beeldbepalend zijn
  3. Videowerken met een poëtische en symbolische beeldtaal, omdat woorden en feiten de lading niet altijd dekken.

Deze drie thematische benaderingen overkoepelen grenzen en grensconflicten waar de kunstenaars in No Access de bezoekers mee naartoe willen nemen. Dit zijn De Middellandse Zee (en het continent Afrika), Het Kanaal, Israël en Jordanië, Mexico en de Verenigde staten (en het droge achterland), Syrië, Turkije en Griekenland. Ook presenteert No Access ‘reisverhalen’ waarbij meerdere grenzen elk een nieuw obstakel zijn. Al deze gevaarlijke natuurlijke barrières en hoog optrokken muren worden in de tentoonstelling bedwongen met boten, vrachtwagens of te voet. Daarbovenop, nog belangrijker, gaat bijna elk werk over volharding en (wan)hoop.

De laatste ‘locatie’ in de tentoonstelling is het nieuwe thuis. Een hoofdstuk met verhalen van personen die na een vlucht, een reis, een nieuw bestaan hebben kunnen opbouwen (of dat proberen) in een ander land, maar hier nieuwe, minder zichtbare grenzen tegenkomen.

Over Viewmaster Projects

Viewmaster Projects organiseert sinds 2010 grote video en mediakunst-tentoonstellingen en locatie-specifieke videokunst-installaties in de openbare ruimte en in bijzondere binnenruimtes in Maastricht (en in andere steden). In deze tentoonstellingen en kunstprojecten zoeken we altijd naar een thematische koppeling tussen het onderwerp en de vertoningsplek. Hiermee worden nieuwe betekenislagen toegevoegd, zowel aan de videowerken en mediawerken als aan de omgeving of ruimte waar deze projecties getoond worden.

De tentoonstellingen van Viewmaster Projects verhouden zich niet alleen tot de ruimte waar ze getoond worden, maar ook tot actuele relevante maatschappelijke vraagstukken en de 21ste eeuwse beeldcultuur. Doordat de mediawerken buiten de museale muren gepresenteerd worden, bereiken ze een groot, nieuw en breed, maar ook ander publiek.

Praktische informatie

Tickets:
Kaarten kosten €5,- en zijn te koop via www.viewmaster-projects.com (er is een maximum aan het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen kan, vooraf reserveren voorkomt teleurstelling.)

Locatie:
Voormalig NAVO-Hoofdkwartier Cannerberg
Cannerweg 798, Maastricht

Openingstijden:
Donderdag en vrijdag: 12.00 tot 16.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 tot 17.00 uur

No Access
No Access 2022, Cannerberg, Maastricht
No Access
No Access 2022, The Flood, Tina Farifteh
No Access
No Access 2022, Pushbacks Across the Evros/Meriç River, Forensic Architecture
No Access
No Access 2022, tentoonstelling Alpha Street
No Access
No Access 2022, The Left to Die Boat, Forensic Oceanography
No Access
No Access 2022, Cannerberg, bunkergang naar tentoonstelling