Nieuwe samenwerking van Dr. Martens en National Gallery

Dr. Martens x National Gallery

Bij Dr. Martens brengen ze regelmatige samenwerkingen uit met interessante ontwerpers of kunstenaars. Dat zijn niet altijd hedendaagse artiesten, maar soms ook beroemde namen uit het verleden. Zoals bijvoorbeeld in deze nieuwe samenwerkingen met de National Gallery in Londen waarin het werk van Harmen Steenwijck centraal staat.

De Nederlandse schilder Harmen Steenwijck leefde van 1612 tot (waarschijnlijk) 1656. Het bekendste werk van Steenwijck is het Vanitasstilleven dat hij rond 1640 maakte. Dit schilderij maakt nu deel uit van de collectie van de National Gallery in Londen en is nu geselecteerd om te schitteren op een nieuwe collectie van Dr. Martens. Deze collectie bestaat uit een paar van de iconische hoge 1460-schoenen en een luxe afgewerkte rugzak. Beiden zijn nu te koop via de webshop van Dr. Martens en de winkels van het merk.

Schedel

Op zowel de schoenen als de tas is een deel van het schilderij van Steenwijck als print terug te vinden. Vooral de schedel staat hierbij centraal. Niet vreemd, want deze is ook het belangrijkste element op het schilderij. Het moet ons herinneren aan het feit dat de dood het onvermijdelijke einde van het leven is. Andere symbolen op Vanitasstilleven vertellen ons hetzelfde verhaal. Voorbeelden daarvan zijn het horloge en de rook die uit de pit van de lamp komt.

Eerdere samenwerking

Het Vanitasstilleven van Harmen Steenwijck is verder geliefd vanwege de mooie compositie, de prachtige lichtinval en de verfijnde techniek van de schilder. Het is mooi dat Dr. Martens en de National Gallery op deze bijzondere manier dit werk in de spotlights zetten. Het is overigens niet de eerste keer dat het schoenenmerk en het museum samenwerken. Zo was er in 2022 een collectie met werk van de impressionistische kunstenaars Claude Monet, Vincent van Gogh en Georges Seurat.

Dr. Martens x National Gallery

Dr. Martens x National Gallery