Graphic Matters haalt opblaasbare vluchteling naar Breda

Inflatable Refugee - Schellekens & Peleman
Inflatable Refugee in Venetië (Foto: Dirk Kinot)

Van 22 september tot 22 oktober vindt Graphic Matters plaats in Breda. Dit tweejaarlijkse festival over grafisch ontwerp toont beeldverhalen over actuele onderwerpen. In het kader hiervan komt de Inflatable Refugee van het Belgisch kunstenaarsduo Schellekens & Peleman naar de Brabantse stad.

Graphic Matters legt de nadruk op de waarde van grafisch ontwerp in onze maatschappij. Het laagdrempelige festival toont werk van bekende ontwerpers en van jonge talenten, veelal nog student. Grafische vormgeving is overal en heeft invloed op ons dagelijks leven. Graphic Matters laat ons beeldverhalen zien die gaan over wat er in de maatschappij aan de oppervlakte stuwt en schuurt. De actualiteit wordt in een nieuw perspectief geplaatst. Onderwerpen die vandaag de dag veel worden gekozen zijn klimaatverandering, privacy, mensenrechten en vluchtelingenproblematiek.

Niet te vermijden

Met het oog op laatstgenoemd onderwerp, komt de 6 meter hoge vluchteling van Schellekens en Peleman naar Breda tijdens het festival. Migratieproblemen zijn aan de orde van de dag en vullen zo ongeveer dagelijks het journaal en de kranten. Toch blijft het vluchtelingenprobleem voor veel Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show. De opblaasbare vluchteling zal door zijn opvallende vertoning de mensen echter confronteren met de aanwezigheid van het probleem.

Er is door de kunstenaars expres gekozen voor deze grootte. De vluchteling is nu groot genoeg om tot ver voorbij de horizon te kijken en wordt niet belemmerd door grenzen of (ontbrekende) documenten. Hij straalt hoop en eenzaamheid uit. Zal hij veilig arriveren of wordt hij weggestuurd? De grootte van de opblaasbare vluchteling vertelt verder ook iets over hoe het westen naar hem kijkt. Vertegenwoordigt hij een kans of een probleem?

Kwetsbaarheid

De opblaasbare vluchteling is gemaakt van hetzelfde materiaal als de boten die door mensensmokkelaars worden gebruikt tijdens de overtocht. Het materieel is eigenlijk te fragiel om het natuurgeweld van de zee te trotseren. Hierdoor krijgt de figuur een extra kwetsbaarheid.

Vertoning

De Inflatable Refugee was al op meerdere plekken in Europa te zien. Op 20 september zal hij het Spanjaardsgat in Breda worden binnengevaren. Tot 23 september is het kunstwerk dan te bewonderen op meerdere locaties in de stad: 21 september aan de Keizerstraat (13:00-18:00 uur), 22 september bij Park Valkenberg (11:00-18:00 uur) en 23 september bij het CSM terrein (13:00-23:00 uur).

Graphic Matters vindt, zoals gezegd, plaats van 22 september tot en met 22 oktober 2017. Dit jaar speelt het festival zich af in en om het voormalig Breda’s Museum. Behalve de expositie van de werken, is er ook nog een uitgebreide randprogrammering in de vorm van lezingen en rondleidingen. Kijk voor meer informatie op de website.

Graphic Matters
Parade 12-14
Breda
Openingstijden: dinsdag, woensdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 21:00 uur en zondag van 11:00 tot 19:00 uur.

Inflatable Refugee - Schellekens & Peleman
Inflatable Refugee vaart Venetië binnen

Inflatable Refugee - Schellekens & Peleman