Tot kortgeleden werd het bouwen met LEGO in mijn huishouden door de kids gedaan. Ze hebben zelfs de blokjes waar ik zelf vroeger mee speelde overgenomen. Ik was mij ervan bewust dat er tegenwoordig ook sets waren gericht op volwassenen, maar pas toen ik er vorig jaar één kreeg ervoer ik de rustgevende factor van het bouwen. Het scheelt weinig, maar tegenwoordig ben ik bijna vaker aan het bouwen dan het kroost.
Zo’n reeks voor de oudere doelgroep is bijvoorbeeld LEGO Ideas. Sets die door fans zijn bedacht en ingediend worden op de LEGO Ideas-website. Eenmaal geüpload is het aan de fans om op hun favoriete sets te stemmen, waarna de set met de meeste stemmen door LEGO designers tot een daadwerkelijke set omgebouwd (pun intended) wordt die je in de winkel kan kopen. Echt een gevalletje van fans voor fans.
Een van de recentere sets die is uitgebracht in die lijn is de Polaroid OneStep SX-70 camera; een replica van de welbekende camera uit de seventies die niet alleen leuk is om te bouwen, maar ook een eyecatcher is als je hem tentoonstelt. Het bouwen van de camera is leuk en uitdagend, met veel details en functies die het origineel nabootsen. Het draaien aan de belichtingsknop aan de voorkant, of kijken door de zoeker is geinig, maar dat je daadwerkelijk een van de meegeleverde foto’s kan laden om hem met een druk op de knop letterlijk te “schieten” maakt deze set niet alleen een decoratiestuk maar geeft het net dat beetje extra.
Tijdens het bouwen zat ik meerdere keren verwonderd te kijken naar een component wat ik in mijn handen had, met de vraag wat de functie ervan zou kunnen zijn. Die vraag werd vrijwel iedere keer beantwoord met een verhelderende “aahhh” als de steentjes op zijn plek vielen. Ik gebruikte bekende steentjes op nieuwe manieren, gebruikte steentjes die ik nog nooit eerder had gezien en de interne mechanismes zijn intrigerend. In tegenstelling tot andere sets, kan je achteraf de zijkanten verwijderen om deze nog eens te zien. In zo’n twee uurtjes tijd had ik de camera in elkaar gezet en schoot ik de eerste foto uit de SX-70.
Bij de LEGO Ideas reeks wordt ook de bedenker van de set in de spotlight gezet. Het boek met de bouwinstructies bevat niet alleen de stappen om de camera te maken, maar ook interviews met de bedenker en het LEGO-team dat het idee heeft omgebouwd. In het geval van de SX-70 is LEGO nog een stapje verder gegaan. Op één van de meegeleverde foto’s staat namelijk een LEGO variant van de zus van de bedenker die hem inspireerde om deze set te maken. De andere twee foto’s zijn van Polaroid uitvinder Edwin H. Land en het LEGO House.
Een ander leuk detail is de mogelijkheid om aan de voorzijde de camera te voorzien van een brick met daarop een “1000” sticker, of een met “OneStep” erop. De reden? In Europa stond hij bekend als versie 1000, terwijl hij in Amerika door het leven ging als de OneStep. Enige nadeel daaraan is dat het overgebleven steentje er een beetje bij ligt en dus makkelijk kwijt kan raken. Ikzelf heb dat opgelost door hem te verstoppen in het gebouwde Polaroid Time-Zero Land Filmpakketje waar je ook de foto’s in kan bewaren.
Persoonlijk ben ik geen fan van stickers plakken op LEGO gezien dat voor slordigheden kan zorgen als je geen vaste hand hebt. Gelukkig is het bij deze set tot een minimum beperkt, maar kan het nog best tricky zijn om de zwarte stickers op de zwarte blokjes te plakken. Zorg ook voor voldoende licht tijdens het bouwen, want de oranje en roze blokjes van het iconische regenboogpatroon lijken bij minder licht wel erg op elkaar.
Zelfs als je weinig met fotografie hebt, is de LEGO Polaroid OneStep SX-70 een gaaf decorstuk in je woonkamer dat ongetwijfeld bekijks zal hebben. Met een adviesprijs van 79,99 is hij in verhouding met de hoeveelheid bricks wat aan de prijzigere kant, maar als je een fan bent van vintage spullen of als fotografie je hobby is, dan is hij dat meer dan waard.