Yigal Ozeri maakt hyperrealistische schilderijen

Yigal Ozeri
Yigal Ozeri, UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper on panel 30 x 46 cm

Rutger Brandt Gallery presenteert de tentoonstelling A New York Story van Yigal Ozeri. De in New York wonende en werkende Israëlische kunstenaar heeft een nieuwe reeks hyperrealistische schilderijen gemaakt.

Het is alweer de derde solotentoonstelling van Yigal Ozeri (1958, Tel Aviv) in de Amsterdamse galerie. De internationaal bekende kunstenaar laat met de getoonde werken een nieuwe creatieve richting zien. Voor de eerste keer in zijn carrière gebruikt Ozeri de grote stad als achtergrond.

Leven in de stad

De schilderijen zijn een afspiegeling van alledaagse situaties in New York. Ze vormen als het ware een geschilderd dagboek van Ozeri’s leven in de stad. Met deze nieuwe werken breidt de kunstenaar zijn oeuvre uit, dat voorheen voornamelijk bestond uit schilderijen van ‘Pre-Raphaelesque’ vrouwen in de natuur.

Rauwe kant van New York

Ruim dertig jaar woont Ozeri inmiddels in New York en na al die tijd heeft hij een speciaal oog ontwikkeld waarmee hij naar de stad kijkt. In zijn nieuwe serie toont de kunstenaar meer de rauwe kant van de metropool. Hij probeert hiermee het sentiment van de 21ste eeuw vast te leggen. Zo zie je een verloederde metro, braakliggende terreinen in Red Hook en de zogeheten Meat Markets in Chinatown. Ook bezocht hij bekendere plekken als Washington Square Park op Manhattan en de wijk Dumbo in Brooklyn.

Straatfotografie

Het beeld en de composities van Ozeri’s nieuwe schilderijen hebben raakvlakken met de hedendaagse straatfotografie. Soms zijn ze eerlijk en openhartig, dan weer geënsceneerd en vol drama. De onderwerpen zijn complex en gelaagd, waarbij daglicht, duisternis en kunstverlichting om beurten strijden. Ozeri heeft mooi het ritme van de stad en de mensen die er wonen vastgelegd. New Yorkers hebben hun weg gevonden in zijn schilderijen en laten de ware aard van deze wereldstad zien.

A New York Story is te zien tot 22 juni 2019.

Rutger Brandt Gallery
Bethaniënstraat 39
Amsterdam
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur

Yigal Ozeri
Yigal Ozeri, UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper mounted on wood 30 x 45 cm
Yigal Ozeri
Yigal Ozeri, UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper mounted on wood 30 x 45 cm
Yigal Ozeri
Yigal Ozeri, UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper mounted on wood 45 x 30 cm
Yigal Ozeri
Yigal Ozeri, UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper on panel 30 x 46 cm
Yigal Ozeri
Yigal Ozeri, UNTITLED; NEW YORK, 2019 oil on paper on wood 30 x 45 cm

Alle afbeeldingen © Yigal Ozeri, met goedkeuring van Rutger Brandt Gallery.