Recensie: Hot Chip, Paradiso Noord

Alexis Taylor van Hot Chip tijdens een concert in Paradiso Noord, Amsterdam

Terwijl half Nederland naar de muzikale onzin van het Eurovisie Songfestival keek, waren een paar honderd mensen in Paradiso Noord getuige van muziek die er wel toe deed. Het Engelse Hot Chip presenteerde daar nummers van hun nieuwe album Why Make Sense?

Hot Chip bestaat al sinds 2000 en heeft in de tussentijd alleen maar sterke albums gemaakt (vooral de laatste 4), toch weet het in Nederland geen hits te scoren, waarschijnlijk omdat de band niet in een hokje te plaatsen valt. Wie daar niets van aantrekt en een kaartje had gekocht voor het concert in Paradiso Noord kreeg in ruil daarvoor een geweldig optreden te zien.

De setlist was een mooie mix van nieuw werk en een aantal klassiekers. De band trapte af met het nieuwe Huarache Lights waarna het slim wat oude nummers als One Life Stand en Night & Day speelde, waarna er weer nieuw werk volgde.

Goede live-band

Wat opviel is dat Hot Chip niet klakkeloos de albumversies van de nummers naspeelt, iets waar veel dance-acts zich schuldig aan maken, maar volop improviseerde. Zo volgde na Easy To Get een stukje van Forever in My Live van Prince en liepen nummers als Flutes en Over and Over naadloos in elkaar over. Het viel echt op hoe goed Hot Chip als live-band functioneert.

Het hoogtepunt zat zoals gebruikelijk aan het einde van de reguliere set. Na de nieuwe single Need You Now volgden de klappers Ready For The Floor en I Feel Better die zorgden dat de zaal veranderde in een wilde dansvloer.

Toegift

Tijdens de toegift toonde Hot Chip lef door niet voor de bekendste nummers van de band te kiezen, maar te laten zien hoe veelzijdig en goed de band is. Ze begonnen met de ballad Made In The Dark waarin je mooi de invloeden uit pop uit de jaren 70 kon horen.

Daarna speelden ze het titelnummer van het nieuwe album Why Make Sense?, misschien wel het beste nummer dat de band in tijden maakte, maar niet heel toegankelijk en zeker niet typisch Hot Chip met zijn zware percussie en prominente gitaar. Als afsluiter volgde een cover van Bruce Springsteen’s Dancing in the Dark dat Hot Chip geheel eigen maakte en veranderde in een heerlijk dansnummer.

De band komt later dit jaar terug voor optredens op Pitch en Lowlands.

Setlist:

Huarache Lights
One Life Stand
Night & Day
Easy to Get
Forever in my Life (Prince)
Started Right
Flutes
Over and Over
Alley Cats
Cry for You
Need You Now
Ready for the Floor
I Feel Better

Made in the Dark
Why Make Sense?
Dancing in the Dark (Bruce Springsteen)

Alexis Taylor van Hot Chip tijdens een concert in Paradiso Noord, Amsterdam