Een van de hoogtepunten op het Madrid Design Festival dit jaar is een overzichtstentoonstelling met werk van ontwerper Miguel Milá. Als sinds de jaren ’50 weet hij indruk te maken met prachtige ontwerpen.
Het beroemdste werk van Milá is waarschijnlijk de TMM Vloerlamp, waarvan de eerste versie in 1961 op de markt verscheen. In de tentoonstellingsruimte in Fernán Gómez. Centro Cultural de la Villa zien we heel mooi de evolutie van dat ontwerp. Steeds weet Miguel Milá kleine verbeteringen aan te brengen. Inmiddels is vooral de houten versie een echte Spaanse designklassieker geworden, die ook bij veel Nederlandse designwinkels te koop is.
Dandy
De tentoonstelling Miguel Milá. Diseñador (pre)industrial is samengesteld door Miguels zoon Gonzalo, in samenwerking met Claudia Oliva. Wij hebben de eer om door Gonzalo Milá zelf te worden rondgeleid, waardoor de expositie een nog persoonlijker tintje krijgt. Zeker aan het begin van de deels chronologisch opgezette tentoonstelling zijn de verhalen uit de eerste hand erg interessant. Zo komen we te weten dat Miguel in een rijk milieu opgroeide, zijn vader was een heuse dandy, en zijn oom gaf opdracht aan Gaudí om de Casa Milà te bouwen.
Het is uiteindelijk de klusjesman van de familie Milá die Miguel een duwtje in de richting van ontwerper geeft. Deze klusjesman wilde graag zijn gereedschapskist weggeven aan een van de kinderen uit het gezin. Het was Miguel die uiteindelijk won. Dit was het begin van een langdurige liefde voor gereedschap en het werken met je handen. Nog steeds staat Miguel Milá het liefst aan de werkbank omringd door gereedschap. De kist is ook nog steeds in zijn bezit (en te zien in de expositie).
Ambachtelijk
Deze liefde voor het werken met de handen keert ook terug in de titel van de tentoonstelling: Diseñador (pre)industrial. Milá ontwerpt zijn lampen, meubels en gebruiksvoorwerpen nog op de ouderwetse (pre-industriële) manier, dus gewoon door te maken in plaats van te tekenen of achter een computer aan de slag te gaan. Zijn werk is daarom met recht ambachtelijk te noemen. Milá is niet alleen een ontwerper, maar ook een maker.
Eerst gaat Miguel Milá aan de slag als interieurontwerper, maar al snel ontdekt hij dat hij zich liever focust op de losse onderdelen. Al zal hij nog wel regelmatig in zijn lange carrière bezig zijn met complete interieurs. Niet alleen van huizen of andere gebouwen, maar ook bijvoorbeeld voor metrostellen. De focus op individuele objecten zorgt dat hij al in de vroege jaren ’60 twee van zijn bekendste werken ontwerpt: de lampen TMM en Cesta. Eerst gebruikte hij metaal voor deze lampen, maar al snel perfectioneerde hij ze tot een uitvoering van hout.
Eenvoud
Dat perfectioneren van bestaande ontwerpen loopt als een rode draad door het werk van Miguel Milá. Steeds kijkt hij of iets nog beter of eenvoudiger kan. Bij de TMM is het ingewikkelde systeem met tandwielen om de hoogte van de lampenkap aan te passen uiteindelijk teruggebracht tot een simpele rubberen ring. Dit gegeven zien we overal terug in de ontwerpen die in de tentoonstelling te zien zijn. Het werk van Miguel Milá blinkt uit in eenvoud en is daardoor van een grote schoonheid. De simpele lijnen van zijn werk passen daardoor in elk interieur. Niet voor niets zijn veel ontwerpen van Milá nog steeds volop in productie.
De expositie Miguel Milá. Diseñador (pre)industrial is onderdeel van het Madrid Design festival en is nog te zien tot en met 17 maart 2024. In dezelfde periode kun je in hetzelfde gebouw ook de expositie met designstoelen uit de collectie van Alexander von Vegesack bekijken.