Metropolis 2011: een zonnig muziekfestijn

les savy fav 4
Les Savy Fav

Zondag 3 juli vond het gratis muziekfestival Metropolis plaats in het Zuiderpark in Rotterdam. Het park werd voor één dag omgetoverd tot een prachtig festivalterrein waar op meerdere podia nationale en internationale artiesten te zien waren.

The Deaf, Les Savy Fav en Kleine Viezerik zijn slechts enkele artiesten uit de hele line up. Mixed Grill was ook aanwezig en naast een verbrande neus hebben de redacteuren vooral veel mooie muziek en goede sfeer meegekregen.

Als eerste dient gezegd te worden dat de organisatie het weer fantastisch mee had zitten. De zondag was zonovergoten en op de vier podia waren optredens voor iedere liefhebber van (voornamelijk) hiphop en rockmuziek. Death Letters hadden de eer om het grootste podium in te wijden en trapten af met een loeihard en energiek optreden. De poging om de eerste moshpit van de dag te starten was niet helemaal gelukt, maar dat deed niets aan het optreden af van dit vlammende duo. Weekend was de openingsact van een ander podium, de circustent The Garden en lieten eveneens zien dat er niet veel bandleden nodig zijn om veel geluid en harde rock te produceren.

Vele juwelen

Kleine Viezerik heeft het hoofdpodium geheel eigen gemaakt tijdens zijn optreden en wist het publiek mee te krijgen in alle oe’s en ah’s die hij in de microfoon naar ze toe riep. Het publiek echode hem na en maakte het festival al, vlak na het officiële begin, tot een groot feest. Om het hiphopoptreden nog helemaal af te maken, eindigde hij het concert zonder shirt en liet de zon haar stralen op zijn vele juwelen weerkaatsen en wist hij het publiek exact te geven wat ze wilden.  Phantom Four & The Arguido gaven ook een spetterend optreden weg en hadden bovendien, naast hun eigen repertoire, ook aan A Forest van The Cure een eigen draai gegeven.
Tijdens de gewone optredens was 3voor12 bij de backstage bezig met opnamen van artiesten die al hadden gespeeld of nog moesten gaan optreden. Kurt Vile & The Violators hebben bij de 3voor12 sessies gekozen voor een solo-performance van frontman Kurt Vile, die vanachter zijn lange haar liedjes van verschillende albums ten gehore bracht. Tijdens hun gezamenlijke optreden was de gehele band aanwezig en brachten een goed optreden, maar wat misschien toch niet helemaal tot zijn recht kwam bij een festivalpubliek.

Het optreden wat misschien wel de grote publieksfavoriet was (en van de fotografen) was Les Savy Fav. De altijd zo buitensporige optredens van frontman Tim Harrington bevatten deze keer nepbloed, bouwhelmen, vaseline en de klok die achter de geluidsman hing. Door alle chaos die de zanger creëerde tijdens het optreden werd er wel eens vergeten dat er ook een onwijs goede band op het podium stond te spelen. De aandacht die aan hen werd geschonken was minder door dat zanger meer off stage dan on stage was, maar daar zullen de bandleden waarschijnlijk aan gewend zijn geraakt. Of de formatie wisselt vaak, dat kan natuurlijk ook.

3voor12

Het publiek genoot intens en ook tijdens hun 3voor12-sessie op een podium dat 3 keer zo klein was, wist Les Savy Fav veel schade aan te richten, maar ook veel enthousiasme in de mensen aan te wakkeren. We hebben uiteraard niet alle acts mee kunnen krijgen, maar naast alle bovengenoemd artiesten waren acts zoals Hangover Hero, SX (BE), Pop Up Animal Kids, Pioneers of Love en de afsluiters The Vaccines, La Boutique Fantastique en Krach nog meer namen in de sterke line up van Metropolis 2011.

De zon speelde zeker een grote rol in het slagen van dit festival, maar de hoogste eer gaat naar de artiesten en het publiek zelf. Boven die is het een fantastisch initiatief om een gratis muziekfestival te organiseren en zo een groot publiek kennis te laten met een hele hoop nieuwe muziek.

weekend 3
Weekend
kurt vile the violators 1
Kurt Vile
Les Savy Fav 31
Les Savy Fav

Meer foto’s van Metropolis 2011 staan op onze Facebookpagina.

Alle foto’s zijn gemaakt door Minja Sarovic