Laat je verrassen op het Madrid Design Festival

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Tentoonstelling Inferences van il.lacions design gallery

Van 15 februari tot 13 maart staat Madrid in het teken van het Madrid Design Festival. Tijdens de vijfde editie van het festival vind je op heel veel locaties in de Spaanse hoofdstad prachtig design en alles wat daar raakvlakken mee heeft. We namen een kijkje en lieten ons verrassen door het veelzijdige aanbod. Dit waren voor ons de hoogtepunten:

Fiat Lux.3

De ideale plek om te beginnen is het Plaza de Colón, een centrale plek in de stad met onder de grond een rijk aanbod aan design en kunst in het Centro Cultural Fernán Gómez. Hier zijn twee exposities en twee installaties te bezoeken. Het meest spectaculair is de installatie Fiat Lux van kunstenaar Antoni Arola. Met behulp van lasers, rookmachines en een stellage met takken creëert hij een omgeving die zowel spookachtig als sprookjesachtig is. De combinatie van lasers en en de kenmerkende geur van de rookmachines doen ook verlangen naar het uitgaansleven. De installatie is een samenwerking tussen Arola en de innovatieve lichtfabrikant Simon.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Installatie Fiat Lux.3 van Antoni Arola

Inferences

Wie door Fiat Lux wandelt, komt terecht in een ruimte met daarin echt design. il.lacions design gallery uit Barcelona gaf een interessante draai aan de kunst van het cureren. Ze vroegen bij de galerie aangesloten ontwerpers en kunstenaars om een werk van een door hun bewonderde ontwerper te selecteren. Dit zorgt voor een unieke selectie met zeer uiteenlopende objecten en een kennismaking met veel nieuwe namen.

Matador 25 years

Matador is een uniek tijdschrift uit Spanje. Er verschijnt maar 1 editie per jaar. Deze worden niet genummerd, maar voorzien van een letter van het alfabet. Na 25 jaar loopt het project bijna ten einde, wat een mooie aanleiding is om terug te blikken. In de expositie Matador 25 years. Journey to the heart of a magazine zie je kunst die vaak speciaal voor het tijdschrift is gemaakt. Hier zie je origineel werk van gerenommeerde namen als Marina Abramović, Louise Bourgeois en Patricia Urquiola

Connective Nature

Finsa is een Spaanse fabrikant van bewerkte houtproducten als bijvoorbeeld MDF. Architect Izaskun Chinchilla mocht een ruimte vullen met installatie gemaakt van de producten van Finsa. Ze koos voor een omgeving waar mensen het ontspannende gevoel van de natuur kunnen ervaren zonder in de natuur te zijn. Er zijn plekken waar je met je ogen dicht kunt schommelen, bankjes met Japanse poëzie en er is een vijver waarin je zelf kunst kunt maken.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
IKEA x Madrid Design Festival

IKEA. The future of the cities is its seniors

Boven de grond op het Plaza de Colón staat een mooie samenwerking tussen het festival en IKEA. Het bestaat uit poorten die zijn bekleed met spiegelend materiaal in felle kleuren. Aan de binnenkant van het bouwwerk staan terminals waarop bezoekers vragen moeten beantwoorden. Deze gaan over de stad, senioren en mobiliteit. Spanje heeft een relatief oude bevolking en kent ook een hoge levensverwachting. Hierdoor zal over pakweg 20 jaar het grootste deel van de inwoners van Madrid 65+ zijn. Met de resultaten van het onderzoek hoopt men te kunnen anticiperen op de behoeftes van deze doelgroep.

Cine y moda por Jean Paul Gaultier

In het prachtige CaixaForum (van architecten Herzog & de Meuron) is tot en met 5 juni een expositie te zien die is gecureerd door de Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier. Op prachtige wijze slaat hij een brug tussen film en mode. Je ziet er veel iconische kledingstukken. Van de kleding die Gaultier ontwierp voor meerdere films van Pedro Almodóvar tot de little black dress die Hubert de Givenchy voor Audrey Hepburn ontwierp. En van de sportbroek van Rocky Balboa tot de ontwerpen van Paco Rabanne voor de cultfilm Barbarella. Een aanrader voor liefhebbers van zowel mode als cinema.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Cinema and fashion by Jean paul Gaultier in het CaixaForum

Museo de Artes Decorativas

Het Museum voor Decoratieve Kunst zit in een prachtig statig gebouw, maar oogt aan de binnenkant wel wat ouderwets. De reguliere collectie is wat achterhaald, maar tijdens het Madrid Design Festival is een bezoek aan dit museum wel de moeite waard. Er zijn twee exposities te bekijken. Eentje waarbij hedendaagse sieraden te zien zijn en eentje waar speciaal voor het festival gemaakte objecten de interactie aangaan met de vaste collectie.

Als bonus neemt museumdirecteur Sofia Rodriguez ons mee naar een van de depots van het museum. Hier zien we een prachtige collectie middeleeuwse muurschilderingen, eeuwenoude meubels en een groot aantal wandtapijten die binnenkort te zien zullen zijn tijdens de grote Raphael-tentoonstelling in The National Gallery in Londen.

Anna Heringer. Essential beauty

Museo ICO toont tijdens het Madrid Design Festival een expositie rondom het werk van de Duitse architect Anna Heringer. Duurzaamheid en welzijn vormen de rode draad in haar werk. Vandaar dat ze veel werkt op het platteland in landen in Azië en Afrika. Samen met de lokale bevolking ontwerpt en bouwt ze gebouwen van duurzame materialen. Erg interessant om deze unieke manier van werken te ontdekken.

Showrooms

Tijdens het bezoek aan Madrid maken we ook kennis met veel lokale ondernemers. Bijvoorbeeld winkels van Spaanse merken of luxe showrooms van fabrikanten die graag aanhaken bij het Design Festival. Bij Roca Madrid Gallery bezoeken we de prachtige ruimte waar de maker van sanitair de nieuwste collectie laat zien, maar ook een brug weet te slaan naar kunst en architectuur. Davinia heeft twee winkels vlak bij elkaar. In eentje staan keukens centraal in de andere slaapkamers. Hier zien we, tussen de prachtige meubels, mooi behang dat is ontworpen door een groep kunstenaars.

De showroom van Actiu is de enige die niet zomaar te bezoeken is voor publiek. Wie echt geïnteresseerd is in hun duurzame design kan de showroom vinden op de vierde verdieping van een anoniem kantoorgebouw. Eenmaal binnen zien we innovatieve oplossingen voor moderne kantoorruimtes en prachtig vormgegeven stoelen van gerecyclede fruitkratten.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Buitenmeubels van Gandía Blasco en kunst van Alejandra Gandia-Blasco

Gandía Blasco heeft een eigen winkel met daarin prachtige meubels voor buiten. Voor het festival hebben ze een aantal kunstenaars uitgenodigd om mee samen te werken. Zo zien we haast abstracte foto’s van zonsondergangen door Alejandra Gandia-Blasco, tapijten van PET-flessen met prints van de meest vervuilde rivieren ter wereld en klapstoeltjes gemaakt van plastic afval. Een prachtige winkel om eens uitgebreid in rond te kijken.

Datzelfde is ook van toepassing bij Gancedo. Dit is de mooiste winkel in Madrid voor liefhebbers van stoffen en tapijten. Prachtige ontwerpen en een zeer hoge kwaliteit. De winkel is enorm groot en biedt volop inspiratie. Klanten die het heel beleefd vragen, mogen wellicht in kijkje nemen in de prachtige nooduitgang van het pand. Deze is door kunstenaar Teresa Sapey voorzien van fraai tapijt en muren in knallende kleuren. Allemaal afkomstig uit de collectie van Gancedo.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Innovatieve verlichting bij Simon

Voor de laatste showroom reizen we af naar het prachtige gebouwencomplex Edificio Princesa. Deze flatgebouwen van beton, met heel veel groen op de balkons en aan de gevels, zijn toch wel het mooiste voorbeeld van het brutalisme in Madrid. In een van de flats is op de benedenverdieping een zeer fraaie showroom van Simon te vinden. Dit Spaanse bedrijf maakt voornamelijk zaken als lichtschakelaars en stopcontacten (erg mooi vormgegeven en in heel veel bijzondere kleuren), maar deze splinternieuwe showroom laat ook prachtige lichtoplossingen zien voor diverse ruimtes in huis en op het werk. Waaronder een heel handig lampje van ontwerper/kunstenaar Antoni Arola.

Madrid Design Festival Ceremony Awards

We pakken ook nog een officieel moment mee bij het Institución Libre De Enseñanza, een bijzondere plek met veel historie én moderne architectuur. De gebouwen zijn op opvallende wijze bekleed met wanden gemaakt van metalen buizen. Dit is het werk van architecten Cristina Díaz Moreno, Efrén Gª Grinda en Luis Calvo Hurtado. In het prachtige auditorium van het complex zijn we getuige van de uitreiking van de Madrid Design Festival Ceremony Awards. Belangrijke prijzen zijn er voor architect/ontwerper Patricia Urquiola en ontwerper Peter Saville.

Logeren en eten

Mocht je op zoek zijn naar een goede plek om te overnachten in Madrid, dan kunnen we het Only YOU Hotel Atocha aanraden. Centraal gelegen tegenover het belangrijkste station van de stad. Op loopafstand van de belangrijkste musea en de oude binnenstad. De (bad)kamers zijn modern en luxe en de service is uitstekend.

In Madrid kun je natuurlijk op heel veel plekken geweldig eten. We willen graag wat namen met je delen van plekken waar wij zijn geweest tijdens ons bezoek aan de stad en waar we van onder de indruk waren. Torcuato is dé meest fotogenieke plek in Madrid waar je kunt eten. De inrichting is spectaculair en het eten is dik in orde. DSPEAK is een dependance van tweesterrenrestaurant DSTAgE. Hier eet je spectaculair goed voor een naar verhouding scherpe prijs. Opvallend is overigens de muziekkeuze in het restaurant en de zeer strak geregisseerde bediening.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Het fotogenieke interieur van restaurant Torcuato

Een andere aanrader is een bezoek aan La Canibal. In dit gezellige café hebben ze een goede selectie lokale craftbieren en natuurwijnen van de tap en een enorme collectie met flessen bier en wijn. Voeg daaraan ook nog de mooie selectie kazen toe en je hebt meer dan genoeg reden om La Canibal te bezoeken.

Naar het museum

Als je dan toch in Madrid bent, dan pak je naast het Design Festival en een wandeling door de stad natuurlijk ook enkele musea mee. We noemden al wat musea in ons overzicht, maar een bezoek aan bijvoorbeeld het Prado en Museo Reina Sofía is een aanrader. Je kunt daar bijvoorbeeld respectievelijk de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch en Guernica van Pablo Picasso bewonderen.

Mixed Grill - Madrid Design Festival
Behang van Pep Guerrero in de showroom van Davinia
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Ontwerp van architect Anna Heringer in Museo ICO
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Deel van de installatie Connective Nature die kunstenaar Izaskun Chinchilla voor Finsa maakte
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Tentoonstelling Matador 25 years
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Oud en nieuw design in het Museo de Artes Decorativas
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Hedendaagse sieraden in de expositie Extraperlo
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Maanvoertuigen gemaakt van sanitair in de etalage van de Roca Madrid Gallery
Mixed Grill - Madrid Design Festival
In de showroom van Actiu
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Prachtige stoffen bij Gancedo
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Anna Heringer in Museo ICO
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Cinema and fashion by Jean paul Gaultier in het CaixaForum
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Heerlijke soep in restaurant DSPEAK
Mixed Grill - Madrid Design Festival
Edificio Princesa, een brutalistisch wooncomplex van architecten Fernando Higueras Díaz en Antonio Miró Valverde