Zo maak je heel eenvoudig je eigen sriracha

Sriracha is een heerlijke saus die oorspronkelijk uit Thailand komt, maar nu langzaam de wereld aan het veroveren is. De smaak is pittig en zoet tegelijk en dat maakt het perfect voor heel veel gelegenheden.

In Nederland ben ik helaas alleen maar flessen sriracha tegengekomen die vol zaten met E-nummers en dan vooral smaakversterkers. Naast dat smaakversterkers als E621 heel ongezond zijn ben ik van mening dat fabrikanten die smaakversterkers gebruiken alleen maar uit zijn op een zo goedkoop mogelijk product te maken. Een saus met pepers zou van zichzelf al meer dan genoeg smaak moeten hebben. Gelukkig is het heel simpel om zelf deze saus te maken.

Recept voor de hete saus

Ik vond een video van Munchies (het foodkanaal van Vice) waarin een heel simpel en lekker recept voor sriracha in te zien is. Het mooie aan dit recept is dat ze de pepers laten fermenteren wat heel veel extra smaak geeft. Zelf gebruik ik omdat ik vegetariër ben sojasaus in plaats van vissaus. Als je na het kijken zelf aan de slag wilt bedenk dan wel goed dat een Amerikaanse pound niet gelijk staat aan een Nederlandse pond. Een pound is iets meer dan 450 gram. Probeer ook rietsuiker te gebruiken voor meer smaak.