Ai Weiwei maakt mondkapjes voor het goede doel

Mondkapje van Ai Weiwei
Foto’s © Ai Weiwei

Kunstenaar Ai Weiwei heeft zich op geheel eigen wijze gemengd in de handel in mondkapjes. Op veel plekken wereldwijd zijn mondkapjes verplicht om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ai Weiwei pakt het probleem echter op een andere manier aan.

Zijn mondkapjes zijn bedrukt met kenmerkende symbolen uit het oeuvre van de kunstenaar. Er zijn zonnebloempitten, mythologische dieren en de beroemde middelvinger van Ai Weiwei. Deze prints zijn aangebracht op de overbekende lichtblauwe mondkapjes die overal te vinden zijn. Deze versies zijn echter niet direct bedoeld voor normaal gebruik, maar kunnen eerder als kunstobject worden beschouwd.

Sterk symbool

Toch hebben ze wel degelijk een nuttig doel. De opbrengsten van de verkoop worden verdeeld onder goede doelen: Human Rights Watch, Refugees International en Artsen zonder Grenzen. Volgens de kunstenaar is het mondkapje een sterk symbool: “Een individu met een mondkapje maakt een gebaar, maar een gemeenschap met mondkapjes vecht tegen een dodelijk virus. Een gemeenschap die uit vrije keuze deze maskers draagt en niet omdat de autoriteiten het zeggen, biedt tegenstand tegen elke kracht. Geen wilskracht is te klein en geen enkele daad is hopeloos.”

De mondkapjes zijn tot en met 27 juni te koop via eBay. Het is echter goed om te weten dat de verkoop van een aantal uitvoeringen hard gaat. Je kunt kiezen voor een los masker of een set met meerdere. De maskers worden met de hand bedrukt in de studio van de kunstenaar in Berlijn.

Mondkapje van Ai Weiwei

Mondkapje van Ai Weiwei

Mondkapje van Ai Weiwei

Mondkapje van Ai Weiwei