Mogelijk gemist: Microsoft Flight Simulator 2020

Mogelijk gemist: Microsoft Flight Simulator 2020

Het zijn dan wel bewogen tijden in 2020, maar de gamesindustrie draait desondanks nog steeds gewoon door. Om ruimte te geven aan games die ondersneeuwden in de drukte presenteert Mixed Grill de serie Mogelijk Gemist, waarin we games aandacht geven die hun moment misten. Vandaag een gamelegende die terug is van weggeweest: Microsoft Flight Simulator 202.

Op en top toegankelijk

Ik kan mij nog goed herinneren dat toen ik een kind was, mijn vader een gigantisch dikke pil van een boek bij de desktop had liggen; de handleiding van Microsoft Flight Simulator 98. Geen overbodige luxe, want een vliegtuig überhaupt van de grond in de lucht krijgen was een hele opgave.

Tegenwoordig is die hele handleiding in de game zelf verwerkt en maak je via een reeks aan tutorial-missies al kennis maken met een klein Cessna-toestel en de basisprincipes van vliegen. Verder kan je de game zou makkelijk als moeilijk maken als dat je zelf wilt via de verschillende instellingen. De toegankelijkheid van Flight Simulator 2020 is hierdoor zo hoog als dat je het zelf instelt. Zet bepaalde instellingen op automatisch en je kan zo opstijgen om een rondje te vliegen. Ga vervolgens dan niet aan hendeltjes en knoppen zitten waar je niet aan moet zitten, want dan kan het alsnog fout gaan. Iets wat ik koppig genoeg al voor elkaar kreeg in de tutorial-missie.

Die toegankelijkheid komt ook naar voren op de manier waarop je de game kan spelen. Je hebt namelijk niet een uitgebreide HOTAS (hands on throttle-and-stick) set nodig, maar kan de game ook gewoon spelen met een muis, toetsenbord, controller of een combinatie hiervan.

Prachtige graphics

De term fotorealistisch naar mijn mening te vaak onterecht gebruikt als het gaat om 3D graphics. Microsoft Flight Simulator 2020 is een game die dit echter wél mag gebruiken. Voor het presenteren van het landschap, de steden, maar zelfs de weersomstandigheden wordt namelijk gebruik gemaakt van realtime data en satellietbeelden van Microsofts zoekmachine Bing (wordt die na al die jaren toch nog ergens voor gebruikt).

Hoe realtime zijn die beelden vraag je? Game developer Rami Ismail wist zelfs een recente vlucht van Montreal naar Amsterdam waar hij zelf in zat tegelijkertijd in de game zelf te simuleren en documenteerde dit op Twitter. Vrijwel alles kwam overheen met wat hij op zijn display zag, zelf de sterren en de wolken. Erg indrukwekkend.

Al die grafische pracht en praal komt echter ook met een nadeel; je PC moet het kunnen draaien. Iets wat na al die jaren namelijk nog niet is veranderd, is dat je een monsterbak van een PC nodig hebt, om optimaal te kunnen genieten van de graphics.

Via een recente update zijn er nog meer locaties op de wereld toegevoegd die er nu fotorealistisch uitzien. Toch lijkt niet alles even lekker overeen te komen. Zo tovert de AI bepaalde gebouwen en landmarks zoals het grootste standbeeld ter wereld of Buckingham Palace in platte kantoorcomplexen.

Welk pakket kies je?

Met de basisversie van de game krijg je twintig toestellen. De Deluxe krijgt er vijf extra en de Premium nog eens vijf (dus tien), maar ook bepaalde vliegvelden zitten zit in de goedkoopste variant. Mocht je bijvoorbeeld willen landen in een gedetailleerde versie van Schiphol, zal je moeten gaan voor de flink duurdere Deluxe (90 euro) of Premium (120 euro) versies. Welke bundel het beste bij jou past hangt dan ook echt vanaf hoe diep je in de game wilt gaan duiken en hoe realistisch het allemaal moet zijn. Daarnaast zijn er vanuit een ingame shop ook hoge kwaliteit toestellen en vliegvelden te koop om je game mee uit te breiden.

Conclusie

Met de aankoop van Microsoft Flight Simulator kan je eigenlijk niet de mist in gaan als je van vliegtuigen houdt. Zelfs met de basisbundel krijg je al genoeg content voor uren vliegplezier en kan je zelfs als beginnen makkelijk een vliegtuig in de lucht krijgen. Afhankelijk van hoe sterk jouw PC is, kan het ook een adembenemend mooie game zijn.

Marc de Haas

Mogelijk gemist: Microsoft Flight Simulator 2020