Muziektips voor het weekend (deel 155)

Jpegmafia & Danny Brown
Jpegmafia & Danny Brown. Foto courtesy of AWAL

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend en eventueel de dagen erna.

Album van de week: Jpegmafia & Danny Brown

Het was deze week erg lastig om een album van de week te kiezen. Er waren dit keer een aantal zeer sterke albums op uit te kiezen. De reden dat we voor deze van Jpegmafia & Danny Brown hebben gekozen is onder andere omdat albums al deze vaak weinig aandacht krijgen in de Nederlandse en Nederlandstalige media.

Het duo bestaat uit twee rappers met een grote voorliefde voor chaos en gekte. Samengevoegd worden die ingrediënten behoorlijk versterkt. In een half uurtje jaren ze er 14 geflipte tracks doorheen die samen een grote bal samengeperste energie vormt. Misschien niet geschikt voor iedere luisteraar, maar bij wie dit een beetje in het straatje ligt zal dit album volop genieten zijn.

Shygirl & Björk

Shygirl en Björk werkten eerder al samen aan een bewerking van Björk’s track Ovule. Nu keert het bijzondere duo de rollen om en maakt Björk een remix van het nummer Woe (I See It From Your Side).

John Coffey

John Coffey is terug en dat zullen we weten ook. Vol gas brengt de band deze week 2 nieuwe tracks uit en combineert beide nummers in 1 videoclip.

The National

Over een maand komt het nieuwe album van The National uit en in aanloop daar naartoe deelt de band een derde nummer: Eucalyptus. Het lied gaat over een stel dat uit elkaar gaat en de spullen die ze in de loop der jaren hebben verzameld moeten verdelen. Geen lichtzinnige kost dus, maar dit soort zwaarmoedige onderwerpen passen goed bij de stemmige muziek van de band.

Nieuwe albums

Lankum

De Ierse band Lankum kwam op mijn radar rond de release van hun vorige album The Livelong Day uit 2019. Dit album heb ik echt heel veel geluisterd. Het is daarom ook erg fijn om te horen dat het duistere en mysterieuze geluid van de band nog verder is uitgediept op het album False Lankum. De basis is klassieke Ierse folk, maar dan met een rauwe, gotische intensiteit.

Black Country, New Road

Dit live-album kwam een paar weken geleden al uit in de vorm van een video op YouTube. Vandaag volgt de versie op de streamingdiensten en binnenkort zal het album ook verschijnen op vinyl. Na het vertrek van hun zanger is de band niet bij de pakken neer gaan zitten, maar heeft het zichzelf opnieuw uitgevonden. Hierbij nemen meerdere bandleden de zang nu op zich en dat pakt behoorlijk goed uit.

Lana Del Rey

Het nieuwe album van Lana Del Rey is precies wat we hoopten dat het zou worden. Een verzameling intelligente popliedjes van een van de beste songwriters van de laatste jaren. Het album staat bol van de slimme vondsten, taalgrappen, muzikale experimenten en nog veel meer.

Depeche Mode

Kan een band die al zo lang bestaat en recent een belangrijk bandlid is verloren nog een relevant album maken? Depeche Mode beantwoord deze vraag met een volmondig ja. Memento Mori is een prachtig synthpop-album geworden met een vanzelfsprekend donker thema, maar dat past natuurlijk erg goed bij deze band. Andy Fletcher kan trots zijn.

JAZZ BRAK

Voor kwalitatief goede hiphop in eigen taal moeten we wat vaker naar onze zuiderburen kijken. Daar komen regelmatig prachtige albums uit. Bijvoorbeeld van JAZZ BRAK, een van de leden van STIKSTOF waar Zwangere Guy ook deel van uitmaakt. Op BRAK kijkt de rapper terug op zijn leven en zijn rol in de Vlaamse scene. Eerlijke en poëtische teksten en lekkere beats kenmerken dit prima album.