Muziektips voor het weekend (deel 154)

100 gecs
100 gecs Foto: Chris Maggio

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend en eventueel de dagen erna.

Album van de week: 100 gecs

We houden ervan als muzikanten niet in hokjes denken, maar zich vrijelijk bewegen tussen genres. Het duo 100 gecs is daarvan misschien wel ultieme voorbeeld. Hun nieuwe album 10,000 gecs duurt slechts 26 minuten, maar binnen die korte tijd komt heel veel voorbij. Hierbij weten ze zelfs luisteraars die de band al langer volgen te verrassen. Bijvoorbeeld met de aanstekelijke ska-punk van I Got My Tooth Removed. 100 gecs trakteert ons op een geweldige ode aan de hedendaagse popmuziek.

De La Soul & The Roots

Jimmy Fallon boft enorm met de geweldige The Roots als zijn huisband. Dat ze meer zijn dan de band in de achtergrond bewijzen ze als De La Soul te gast is in de show. Sinds het overlijden van Trugoy the Dove is de band vleugellam. Dankzij Black Thought van The Roots kan het nummer Stakes Is High toch live worden gespeeld.

The Chemical Brothers

Het is heerlijk als legendes uit de jaren ’90 nog steeds lekkere muziek maken. Neem nu The Chemical Brothers. Hun nieuwe single No Reason is gewoon weer verrassend en uiterst dansbaar. Ze zijn 9 juni te zien op Best Kept Secret. Dat gaat zeker een geweldige show worden, want live zijn The Chems ongeëvenaard goed.

Feist

Borrow Trouble is de nieuwste single van Leslie Feist. Volgens haar was dit nummer lastig om af te ronden, maar soms moet je je zoektocht naar perfectie loslaten en dingen laten zijn zoals ze zijn. Een mooi thema waar de zangeres vervolgens een chaotische video bij heeft gemaakt.

Everything But The Girl

Een van de mooiste comebacks van dit jaar is afkomstig van Everything But The Girl. Run a Red Light is weer een prachtig nieuw nummer dat ons doet smachten naar de release van het aankomende album. De tekst gaat over het nachtleven en dan in het bijzonder over de mensen die tot het einde in de club blijven, omdat ze dromen van iets moois dat eraan zit te komen. Zolang de muziek er nog is, blijft de droom levend.

JPEGMAFIA & Danny Brown

Twee van de meest eigenzinnige rappers van de laatste jaren die samen een album maken? Dan zijn wij meer dan bovenmatig geïnteresseerd. Volgende week brengen JPEGMAFIA en Danny Brown een gezamenlijk album uit. Hoe dat ongeveer gaat klinken, kun je horen in de single Lean Beef Patty.

Talking Heads

Een van de beste muziekfilms ooit keert terug naar de bioscoop in een remasterde versie in 4K. Hopelijk zijn er ook bioscopen in Nederland die hier aan meedoen.

U2

https://youtu.be/XLbexDnt_a8

U2 krijgt de laatste tijd veel kritiek te verduren. Het deze week verschenen album met nieuwe versies van oude U2-nummers klinkt voor het grootste deel overbodig, maar toch blijven we respect houden voor de band die ons heel veel moois heeft gebracht. Ook dankzij het indrukwekkende boek dat Bono niet zo lang geleden uitbracht.

Voor BBC Radio 2 namen Bono & The Edge een cover op van een van de mooiste nummers van ABBA. Persoonlijk doet het luisteren naar S.O.S. altijd denken aan de uitvaart van een goede vriendin, dus daarom doet het lied me heel erg veel. De akoestische versie van de mannen van U2 is echt heel mooi gedaan.

Nieuwe albums

Yves Tumor

Er zijn deze week lekker veel eigenzinnige albums uitgekomen. Het was daarom best moeilijk om een album van de week te kiezen. Op een haarlengte verschil is Yves Tumor deze week tweede geworden. We hebben enorme waardering voor de manier waarop Yves Tumor zich niets van regels aantrekt en de rockmuziek opnieuw weet uit te vinden.

M83

En dan hebben we deze week ook nog M83. In 2011 wisten ze te overdonderen met de single Midnight City en het bijbehorende album Hurry Up, We’re Dreaming. Met Fantasy pakt de Franse band rondom Anthony Gonzalez de draad weer op met dromerige muziek vol invloeden uit de jaren ’80.