Muziektips voor het weekend (deel 155)

boygenius
boygenius. Foto: Harrison Whitford

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend en eventueel de dagen erna. Het wil nog maar geen lente worden, dus thuiszitten met goede muziek aan is de beste manier om het van binnen een beetje warm te krijgen.

Album van de week: boygenius

We mogen in het geval van boygenius wel spreken van een supergroep. Wij zijn in ieder al jarenlang fan van de muziek van de individuele leden van dit trio. Bij de samenwerking blijkt er magie te ontstaan. We hebben het hier over Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus. In 2018 was er al een uitstekende EP, maar op het vandaag verschenen debuutalbum komt boygenius echt tot bloei. Het was van te voren afwachten of het bundelen van de krachten goed zou uitpakken, maar dat is absoluut het geval.

Alles op the record voelt aan alsof het met liefde en passie is gemaakt. Dit is een album van drie zeer getalenteerde dames die elkaar muzikaal weten te versterken en aan te vullen. We weten nu al dat deze heel hoog gaat eindigen in de jaarlijstjes van 2023.

Arooj Aftab, Vijay Iyer & Shahzad Ismaily

Vorige week verscheen een prachtig nieuw album waarin Arooj Aftab samenwerkt met muzikanten Vijay Iyer en Shahzad Ismaily. Bij het nummer Shadow Forces is een sfeervolle video gemaakt door Karishma Dev Dube. Verwacht geen hapklare brokken zoals we die kennen uit de popmuziek, maar diepgaande muziek die je ziel weet te raken.

Tyler, the Creator & A$AP Rocky

Onder de noemer CALL ME IF YOU GET LOST: The Estate Sale brengt Tyler, the Creator zijn laatste album uit 2021 opnieuw uit, maar dan met 8 bonustracks. Uitgebreide versies van al eerder uitgebrachte albums in de markt zetten is waarschijnlijk een manier om streamingcijfers lekker hoog te houden ofzo, maar gelukkig valt er ook echt wel wat te ontdekken tussen de 8 nieuwe tracks. Bijvoorbeeld deze samenwerking met A$AP Rocky.

Metallica

Er valt veel op Metallica af te dingen tegenwoordig. Bijvoorbeeld een tour waarbij ze twee avonden in die vreselijke galmbak in Amsterdam spelen. Elke avond een andere set, dus als je graag nog een Master of Puppets, One of Sad But True live wil horen, ben je vrijwel genoodzaakt twee dure kaartjes te kopen. Maar goed, muzikaal valt er gelukkig weinig af te dingen op de band. In aanloop naar de release van hun album 72 seasons lijkt Metallica in bloedvorm. De titeltrack van het album is de laatste single en die klinkt gewoon erg goed. Misschien moeten we toch maar een kaartje kopen voor de ArenA.

Björk

De nieuwe single van Björk heeft een aantal verrassende ingrediënten: paddenstoelen, klarinetten en gabberbeats. Zien en horen is geloven.

Nieuwe albums

Altın Gün

Het nieuwe album van Altın Gün kent geen echte verrassingen, maar laat een band horen die doet waar deze goed in is. Er valt zelfs heel veel te dansen op de muziek op Aşk. Een van de beste bands die we hier in Nederland hebben. Iets om trots op te zijn.

Dance Craze

Dance Craze is een Amerikaanse documentaire uit 1982 over de Britse ska-hype uit die tijd. Het iconische platenlabel 2 Tone heeft nu de soundtrack bij de docu opnieuw uitgebracht. Deze staat vol met de beste nummers van de beste bands uit die tijd. Denk aan The Specials, Madness, Bad Manners en The Beat. Pick it up, pick it up!