Muziektips voor het weekend (deel 207)

Vampire Weekend
Vampire Weekend. Foto: Michael Schmelling

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Vampire Weekend

Een nieuw album van Vampire Weekend is altijd iets om naar uit te kijken. Dit keer horen we de band weer op volle oorlogssterkte met als gevolg dat Only God Was Above Us boordevol geniale muzikale ideeën zit. Veel andere bands waren waarschijnlijk met zichzelf in de knop geraakt als er zoveel in één liedje was gestopt, maar Vampire Weekend komt er met gemak mee weg. Dit toont de grote klasse van deze band aan.

Peggy Gou & Olafur Eliasson

Na het enorme succes van (It Goes Like) Nanana vorig jaar kondigt Peggy Gou nu haar debuutalbum I Hear You aan. Deze zal op 7 juni verschijnen. Bij dit nieuws hoort de nieuwe single 1+1=11 en de bijbehorende videoclip. Deze is gemaakt in samenwerking met de IJslands/Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Het mooie hierbij is dat niet alleen het prachtige werk van de kunstenaar centraal staat, maar dat hij ook de hoofdrol in de clip pakt.

Pharrell Williams

Pharrell

Net ontdekt, dus inhoudelijk kunnen we er nog weinig over zeggen, maar er is dus een nieuw album van Pharrell Williams verschenen. Het album staat niet op de streamingdiensten en is ook niet te koop in de winkel. Je moet naar de website blackyachtrock.com om het album te luisteren of te downloaden.

Kim Gordon

Het nummer Bye Bye van Kim Gordon staat de afgelopen weken zeer regelmatig aan op de redactie. Op de Amerikaanse televisie liet ze deze week zien en horen hoe cool en bijzonder het lied is. Voor de liefhebbers: op 31 mei treedt ze op in Gent.

Skroetbalg

De Drentse rockers van Skroetbalg trappen af met een nieuwe single bij een nieuw label. Hierbij weten ze vanouds lekker smerig te rocken.

Orville Peck & Willie Nelson

Als er iemand een plekje had verdiend op het vorige week verschenen album van Beyoncé, dan is het Orville Peck. Hij zet zich al lange tijd muzikaal in voor queer-rechten binnen de wereld van countrymuziek. Binnenkort verschijnt een nieuwe album met duetten en deze met Wille Nelson is daarvan de eerste. Nelson nam zelf al eens een cover op van Ned Sublette’s Cowboys Are Frequently Secretly Fond Of Each Other, maar samen met Orville Peck komt het nummer nog beter tot zijn recht.

Yaya Bey

Op 10 mei komt het nieuwe album van soul-zangeres Yaya Bey uit. Van het album hebben al meerdere nummers hun weg naar de streamingdiensten gevonden. Deze nieuwste single en clip is bijzonder omdat het een eerbetoon is aan Bey’s vader: rapper Grand Daddy I.U. die in december 2022 overleed.

NxWorries

Het is goed nieuws dat het project NxWorries van Anderson .Paak en Knxwledge in 2016 niet eenmalig blijkt te zijn. Er komt namelijk op 7 juni een nieuw album. Het nummer 86Sentra laat al een beetje horen wat je muzikaal kan verwachten.

Nieuwe albums

The Black Keys

The Black Keys hebben zichzelf opnieuw uitgevonden. Op dit nieuwe album klinkt de band weer zo fris en opwindend als op hun hitalbum El Camino uit 2011. Dit mede dankzij de hulp van Beck die aan een groot deel van de nummers heeft meegewerkt. We horen zelfs overeenkomsten tussen deze plaat en zijn Odelay. Alleen de rappers hadden ze thuis mogen laten. Hun bijdragen klinken slordig en overbodig.

The Libertines

Ook The Libertines laten op positieve wijze van zich horen. Hun nieuwe plaat klinkt opvallend lekker, al horen we net even iets te weinig van de rommelige gekte van hun albums van 20 jaar geleden. Nu nog een optreden in Nederland en we zijn helemaal blij.

Fabiana Palladino

Samen met producer Jai Paul geeft Fabiana Palladino een eigentijdse draai aan coole jaren-80-pop zoals we die kennen van bijvoorbeeld Janet Jackson. Erg goed gedaan.

Mount Kimbie

We zijn aangenaam verrast door de muzikale koerswijziging van Mount Kimbie.

Lizzy McAlpine

Er zijn momenteel heel veel zangeressen actief binnen het genre indie-folk, maar toch weet Lizzy McAlpine het voor elkaar te krijgen om zich van de massa te onderscheiden.

Pau Li Liem

Niet deze week uitgekomen, maar wel deze week op ons pad gekomen: de Tilburgse pianist/componist/zangeres Pau Li Liem. Op haar debuutalbum No One Knows laat ze zich van een mooie kwetsbare kant horen. Ingetogen jazz om met je ogen dicht van te genieten. Let daarbij ook zeker op de geweldige band.

José James

We hebben deze week behoorlijk veel albumtips. Hekkensluiter hierbij is José James, iemand waarvan we al jaren fan van zijn. Het geweldige stemgeluid van deze jazzzanger past bij heel veel genres. Op 1978 combineert hij de jazz met soul, disco en een vleugje hiphop. Zijn concert op 27 mei in Paradiso is daarom bij voorbaat al een dikke aanrader.