Muziektips voor het weekend (deel 54)

The Armed
Foto: Nate Sturley

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Paul McCartney, The Black Keys en Sef.

The Armed

We trappen deze week vol gas af met punkband The Armed. Al dekt de term punk alleen niet de lading. De band brengt op het album Ultrapop een energieke en vaak vlijmscherpe mix van messcherpe punk en invloeden uit zowel logge metal als vrolijke pop. Zelf noemt de band het anti-punk. The Armed bestaat overigens uit leden van onder andere METZ en Converge. Aan het album werkten gasten mee als Mark Lanegan en Troy van Leeuwen (Queens of the Stone Age).

Mick Jagger & Dave Grohl

Een heerlijke combinatie van twee grootheden uit de muziekgeschiedenis. Mick Jagger schreef in lockdown een nummer over deze rare tijden en het feit dat er ook echt een einde aan gaat komen. Dave Grohl voegde daar de muziek aan toe. Leuk aan de clip is niet alleen het plezier dat beide heren in het musiceren hebben, maar ook dat je kunt meelezen met de hilarische tekst van Jagger.

The Black Keys

Op 14 mei brengen The Black Keys een album aan met covers van blues- en countrynummers uit Mississippi. Als eerste single is er nu Crawling Kingsnake. Geschreven door Big Joe Williams en bekend geworden in een uitvoering van John Lee Hooker. Voor dit album werkten The Black Keys niet als duo, maar kregen ze hulp van gastmuzikanten Kenny Brown en Eric Deaton.

Lucy Dacus

In juni verschijnt het derde album van Lucy Dacus. Hot & Heavy is de tweede single van dit album. Luister en overtuig jezelf van het talent van Lucy Dacus.

Thom Yorke

In The Basement is een serie op YouTube van producer Nigel Godrich. Deze bestaat uit opnames die hij in het verleden maakte van muzikanten in zijn kelder. Natuurlijk kwam Thom Yorke ook voorbij. Hij speelde in deze sessie uit 2005 vroege versies van nummers die later op het Radiohead-album In Rainbows zouden verschijnen. Ook speelt hij een nummer van zijn solo-album The Eraser.

San Holo

Probeer maar eens een etiket te plakken op de muziek van San Holo. Dat is een behoorlijke uitdaging. De nieuwe single black and white combineert vette beats met een singer-songwriter-achtig liedje. In mei komt zijn nieuwe album uit en daarop hoor je onder andere Rivers Cuomo van Weezer.

Mudhoney

In Seattle gaan ze nieuwe buizen boren om het rioolstelsel uit te breiden. De gigantische boormachine die dat moet gaan doen, is vernoemd naar een legendarische rockband uit de stad: Mudhoney. De band zelf was aanwezig bij de onthulling van de machine.

Nieuwe albums

Paul McCartney

Eind 2020 bracht Paul McCartney het uitstekende album III uit. Nu is er III Imagined, een album vol remixen en herbewerkingen van de liedjes die op III staan. Hierbij krijgt Macca hulp van een bonte stoet aan hippe namen. Bijvoorbeeld Blood Orange, St. Vincent, Beck, Khrangbin, Anderson .Paak en Josh Homme.

Sharon van Etten

Sharon van Etten voert min of meer hetzelfde trucje uit als Paul McCartney. Het album epic Ten is een heruitgave van haar album Epic uit 2010. Als bonus zijn alle nummers ook nog eens uitgevoerd door interessante gasten, zoals Fiona Apple, IDLES, Lucinda Williams en Shamir.

Sef

Op 29 december 2020 speelde Sef samen met een 10-koppig orkest onder leiding van Alexander van Popta in een leeg Paradiso. Op de setlist stonden de nummers van zijn album El Salvador. Dankzij de mooie arrangementen en gastrollen voor Gerson Main en Willem de Bruin klinkt de muziek nog spannender.

Conway the Machine

Met From King to a GOD maakte Conway the Machine een van de beste rapalbums van 2020. In 2021 gaat hij weer voor de top met La Maquina. De stijl is nog steeds rauw, donker en old school. En dan te bedenken dat dit album eigenlijk een tussendoortje is en zijn echt goede werk op het aankomende God Don’t Make Mistakes moet komen te staan. Conway the Machine levert en stelt niet teleur.

OMAAR

Geen clubs en festivals. Gelukkig houdt de Mexicaanse producer OMAAR het vuur brandende en laat hij op zijn debuutalbum horen wat we hopelijk later dit jaar in de betere clubs kunnen horen. Zijn tracks brengen genres als UK funky, gqom, techno en dembow samen tot een spannend geheel. Elektronische wereldmuziek dus.

Sven Hammond

Sinds hij bandleider is bij het nieuwe programma van Matthijs van Nieuwkerk kan niemand om Sven Hammond heen. Op zijn nieuwe album laat hij horen hoe veelzijdig hij is. Dit titel verwijst naar de middelste naam van Thelonious Monk. Muzikaal gezien is de invloed van Monk zeker te horen, maar er is veel meer dan dat. Zeker als er gasten als Akwasi of Typhoon te horen zijn.