Muziektips voor het weekend (deel 57)

Iceage

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Prince, Squid, MF Doom en Frank Sinatra.

Album van de week: Iceage

Het Deense Iceage begin ooit als punkband, maar is bij album nummer 5 veel meer dan dat. Op Seek Shelter hoor je veel invloeden uit de blues, een gospelkoor en prachtige pianostukken. Samen met de iconische producer Sonic Boom is van dit alles een prachtig geheel gemaakt.

Prince

In 2004 werd George Harrison toegevoegd aan de Rock and Roll Hall Of Fame. Tijdens de feestelijke viering van dit feit spelen Tom Petty, Jeff Lynne, Steve Winwood en Dhani Harrison (de zoon van George) een prima uitvoering van While My Guitar Gently Weeps. Aan de zijkant van het podium stond Prince te wachten tot hij het nummer mocht eindigen met een spetterende gitaarsolo.

Prince is zo enorm in vorm dat deze solo bekend staat als een van de beste solo’s aller tijden. De video van het optreden was al jaren beschikbaar op YouTube, maar nu is er plots een nieuwe versie. De opnameleider van die bewuste avond heeft een nieuwe montage gemaakt en gebruikte daarbij niet eerder vertoonde beelden. Nu komt het gitaarspel van Prince nog beter tot zijn recht.

Austra

Een jaar geleden verscheen het album HiRUDiN van de Canadese zangeres Austra. Om deze verjaardag te vieren deed ze een livestream van een optreden vanuit een lege Roy Thompson Hall in Toronto. Met alleen de piano als begeleiding speelde ze als verrassing een cover van Mirrored Heart van FKA twigs. Mede dankzij het spaarzame arrangement komt Austra’s prachtige stem heel mooi tot haar recht.

Prins S. en De Geit

Prins S. en De Geit zijn afkomstig uit de Nederlandse elektro-hoofdstad Den Haag. Alle drie(!) bandleden wonen in de beroemde Strijkijzer waar ze elkaar tegenkwamen in een van de gemeenschappelijke ruimtes. Nacht is de eerste single van het trio, maar met een verse deal met platenlabel PIAS op zoek komt er later dit jaar ongetwijfeld meer.

Manchester Orchestra

Radiozender SiriusXM had deze week de Manchester Orchestra te gast. Bandleden Andy Hull en Robert McDowell speelden live in de studio een mooie versie van Neil Young’s klassieker Unknown Legend.

Bente & Maan

De populaire zangeressen Bente en Maan hebben hun krachten gebundeld om een stevige boodschap te brengen. Met Nee is Nee willen ze benadrukken dat het niet oké is om vrouwen op straat (of waar dan ook) lastig te vallen.

Nieuwe albums

Squid

Na een flink aantal uitstekende singles is de Britse band Squid toe aan hun debuutalbum. Squid laat hierop eigentijdse en eigenzinnige post-punk horen. De nummers zijn vaak langgerekt en zitten vol verrassingen. Luister maar eens naar Boy Racers dat halverwege omslaat als een dreigende storm op een zonnige dak.

GoGo Penguin

Het Britse GoGo Penguin is een trio dat bestaat uit een pianist, bassist en drummer. De muzikale basis van de band is jazz, maar er zijn ook volop invloeden uit bijvoorbeeld hiphop en drum ’n bass te horen. Deze muziek leent zich dus uitstekend voor een remixalbum. Aan GGP/RMX werkten onder andere Squarepusher, 808 State, James Holden en het Portico Quartet mee.

Sufjan Stevens

De afgelopen weken bracht Sufjan Stevens steeds een deel uit van wat uiteindelijk een vijfdelig instrumentaal album is geworden. Het geheel heeft de titel Convocations gekregen en is volgens Stevens een reflectie op de huidige tijd. Ook het leven en de recente dood van zijn vader spelen een grote rol. Elk deel staat voor een andere fase van rouw. Op 20 augustus verschijnt het project op vinyl.

Frank Sinatra

Bij artiesten die zo’n rijk oeuvre hebben als Frank Sinatra is het interessant om af en toe in de diepte te duiken en verborgen pareltjes te ontdekken. Dat is precies wat de serie Reprise Rarities doet. Op deel 3 hoor je bijvoorbeeld het door John Denver geschreven The Game is Over of een minimalistische versie van Send In The Clowns met Sinatras vaste pianist Bill Miller als begeleiding. Helemaal obscuur zijn de twee afsluiters op het album waarin Frank Sinatra flirt met disco.

Miranda Lambert

Miranda Lambert is een grote ster in het country-genre. Op het album The Marfa Tapes doet ze iets totaal anders dat op haar voorgaande albums. The Marfa Tapes is opgenomen in de buitenlucht in Marfa, Texas. Alles wat je hoort, is opgenomen in 1 take en met slechts 1 microfoon. Samen met Jack Ingram en Jon Randall brengt Lambert country in zijn meest pure vorm.

Czarface & MF Doom

Het album Super What? van Czarface & MF Doom zou eigenlijk in april 2020 uitkomen, maar corona zorgde voor vertraging. Vervolgens overleed MF Doom eind vorig jaar. Gelukkig is het album nu alsnog uitgebracht. Het laat wederom horen hoe goed de rapskills van MF Doom waren. Op het lekker old school klinkende album hoor naast de twee rappers ook gasten als DMC en Del The Funky Homosapien.

DEEWEE

DEEWEE is het label van David & Stephen Dewaele die je kent als Soulwax of 2manydjs. Vanwege het 5-jarig bestaan van DEEWEE is er nu een compilatie met een mooie dwarsdoorsnede van eerdere releases met als bonus 3 nieuwe tracks.