De Rotterdam Art Week is in volle gang. Naast Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek bezochten we ook designbeurs OBJECT Rotterdam in het iconische HAKA-gebouw.
Het is een combinatie van meerdere factoren die ervoor zorgt dat we een bezoek aan OBJECT Rotterdam altijd zeer inspirerend vinden. Allereerst de locatie: het HAKA-gebouw is prachtig industrieel erfgoed met een lekker rauw randje. Wie de gele borden met pijlen volgt, ziet alle kanten van het gebouw en het prachtige uitzicht over de stad op de hoogste verdiepingen.
Laagdrempelig
Daarnaast waarderen we de laagdrempeligheid. Grote namen en merken staan hier naast ontwerpers die nog moeten afstuderen of dat net zijn. In de meeste gevallen staan de ontwerpers zelf in de stand, waardoor je ze van alles kan vragen over hun werk. Bovendien is het meeste werk ook te koop. Veel ontwerpers hebben spullen die je na aanschaf meteen mee kunt nemen naar huis. Er is ook voor elk budget wel wat moois te vinden.
Op maar liefst 4 verdiepingen is er werkelijk van alles te zien en ontdekken. OBJECT is zo divers en uitgebreid dat het onmogelijk is om alles wat we mooi of interessant vonden te benoemen, vandaar dat we een paar persoonlijke hoogtepunten uitlichten. De rest zal je echt zelf moeten ontdekken. OBJECT ROTTERDAM is te bezoeken tot en met zondag 22 mei.
Tompouce
Als je de eerste ruimte op de begaande grond binnenloopt, zie je vrijwel direct de stand van Mickey Philips. Haar tompouce van keramiek is inmiddels wereldberoemd in Nederland. Hier zie je een aantal varianten, met of zonder een toefje slagroom of uitgevoerd in goud. Ook zien we peren van keramiek en nieuw werk met smileys. Verder zien we de intrigerende kunst van Tom Haakman. Vooral de glitchy werken met een religieus tintje zijn erg mooi gedaan.
Voor wie OBJECT voor het eerst bezoekt zal het even zoeken zijn naar de trap naar boven waar nog veel meer moois te ontdekken valt. Bijvoorbeeld de kleurrijke kunst van FEMM en het alledaagse eco-vriendelijke design van House of Thol. Ook zien we al snel de stand van Bas Kosters, inmiddels een vaste waarde op OBJECT. Dit keer verrast hij met speelse vazen gebaseerd op penissen. Ook verkoopt hij zijn nieuwe boek.
Glas
Atelier René Knip slaat heel mooi een brug tussen taal en natuur. We zien kleine tafels en kassen van staal waarop/waarin je kruiden kunt verbouwen, lampen met tekst en een slimme combinatie van vaas en kandelaar. Atelier Emski hebben we al eens eerder gezien op OBJECT. Zij maakt prachtige objecten van glas-in-lood. Nog meer (epoxy)glas zien we bij de Stichting Vrienden Coen Kaayk. Zij tonen het werk van de in 2014 overleden kunstenaar. De installatie Bouwplaats 2.0 vormt een prachtige combinatie met het gebouw en de stad die erachter te zien is.
Annemijn Adriaensen is geïntrigeerd door alledaagse gebruiksvoorwerpen. Deze koopt ze (bij bijvoorbeeld de HEMA) om in haar atelier uit elkaar te halen en om te vormen tot design. Zo zien we een onder andere kleurrijke krukjes, een lamp, een vloerkleed en een bloempot waarin heel verrassende cocktailprikkers zijn verwerkt. Onder de naam Lingua Planta maakt Merle Bergers bijzondere parfums (voor mens en interieur). De geuren die we ruiken zijn spannend en beduidend anders dan wat je kent van de grote parfumhuizen.
Architectuur
Bij Inge Simonis zien we lampen en bloempotten die gebaseerd zijn op architectuur. Vooral de lampen waarbij je naar binnen kunt kijken vinden we erg mooi. Veel meer ingetogen, maar ook erg mooi, zijn de spullen voor rond de wastafel van 56 hours design studio. We zien bekers, zeepbakjes en houder voor een tandenborstel. Bij The Empty Dinner staan sculpturen die tegelijkertijd ook lamp zijn. Hier is vorm duidelijk belangrijker dan functie.
Direct daarnaast staan de sculpturen van Tomas Schats. Met veel humor maakt hij houten sculpturen waarin mensen en huizen een belangrijke rol spelen. Vaak zijn er bewegende details te ontdekken die de werken nog leuker maken. Als laatste willen we het nog hebben over de schoenen van Raphia. Said Belhadj maakt prachtige schoenen van raffia (gedroogde repen blad van de raphiapalm). Dit materiaal is heel licht, maar toch ijzersterk en ook nog eens heel duurzaam.