Florentijn Hofman plaatst enorme vos in Rotterdam

Bospoldervos van Florentijn Hofman
Alle foto’s credit: Frank Hanswijk

Natuur en stad komen op een bijzondere manier samen in de nieuwste creatie van Florentijn Hofman. Deze kunstenaar staat bekend om zijn gigantisch grote sculpturen die op humoristische wijze botsen met hun omgeving.

Dit keer is het een vos, maar niet zomaar een vos. De Bospoldervos is maar liefst 16 meter lang en valt bovendien op vanwege het plastic tasje in zijn bek. Hij staat pontificaal langs de Schiedamseweg in de Rotterdamse wijk Bospolder/Tussendijken. De locatie is bewust gekozen door Hofman vanwege twee redenen.

Bospolder

Ten eerste omdat in dit deel van de stad de natuur vlakbij is. De Schiedamseweg is een drukke straat, maar in de omgeving is meer natuur te vinden dan je in eerste instantie zou verwachten. Daardoor komen in dit deel van de stad ook daadwerkelijk vossen voor. Wie op een stille avond geluk heeft, kan er eentje zien lopen. Ook de naam van de wijk Bospolder verwijst naar de natuur.

De andere reden is de nabij gelegen markt van de Grote Visserijstraat waar ondanks het verbod nog regelmatig plastic tasjes rondwaaien. De Bospoldervos is daarom een ode aan zowel de natuur als het plastic tasje. Door de vos een tas te geven roept het werk plots allerlei vragen op en krijgt de vos iets menselijks. Wat zit er in de tas van de vos?

Interactie

De plek waar de vos staat, past in eerste instantie niet bij een openbaar kunstwerk. Zoiets verwacht je eerder in een plantsoen of op een mooi plein. Maar deze plek zorgt dat de buurtbewoners en voorbijgangers veel meer de interactie met het werk aangaan. Je kunt er schuilen voor de regen en kinderen zullen rondom de poten van de vos gaan spelen. Bovendien trekken echte vossen zich ook niets aan van waar ze lopen en bewegen ze zich langs de rafelranden van de stad.

Doordat de vos langs de lengte van de straat staat, is hij lekker opvallend. De kleur van zijn vacht contrasteert met het grijs van de stad. Hierdoor zal de Bospoldervos uitgroeien tot een blikvanger in de wijk. Wie de vos voor het eerst ziet, zal aangenaam verrast zijn en zich afvragen wat dat dier daar doet.

Bospoldervos van Florentijn Hofman

Bospoldervos van Florentijn Hofman