Art Rotterdam organiseert lente-editie

Art Rotterdam 2022
Art Rotterdam, zomer 2021 (Foto: Almicheal Fraay)

Van donderdag 19 tot en met zondag 22 mei vindt Art Rotterdam plaats. Het is alweer de 23ste editie van deze kunstbeurs en dat wordt dit jaar gevierd met deze speciale lente-editie. Als locatie is wederom gekozen voor de tot Unesco werelderfgoed verklaarde Van Nelle Fabriek.

Art Rotterdam pakt tijdens deze editie weer flink uit. Zo bevindt zich op het buitenterrein een record aantal van zeventien grootschalige werken en installaties, merendeels speciaal voor deze gelegenheid ontworpen. Tegelijkertijd valt er binnen ook weer veel te beleven. Op een vloeroppervlak van 10.000 m2 tonen ruim 100 toonaangevende binnen- en buitenlandse galeries het werk van aankomend en gevestigd talent.

De 23ste editie introduceert twee waardevolle vernieuwingen: videosectie Projections krijgt een heel nieuw format en voor Prospects, de tentoonstelling van het Mondriaan Fonds, staat een forse uitbreiding gepland.

Buitenwerken

Art Rotterdam 2022 heeft een heus voorjaarskarakter. Dit komt vooral tot uitdrukking op het buitenterrein. Hier presenteren toonaangevende galeries en projectspaces een record aantal imposante buitenwerken. Met het werk De blauwen heet kunstenaar Onno Poiesz het publiek welkom. Het werk is feestelijk bedoeld, maar is ook een verwijzing naar oorlog en pandemie, ofwel de eigentijdse blues die het begin van 2022 beheerst.

Verder presenteert artiest Tim Wes de installatie Trauma Triggers Triumph. In dit werk laat Wes, jazzsaxofonist, zanger en beeldend kunstenaar, zien dat het begrip uomo universale nog steeds actueel is. In Trauma Triggers Triumph vertelt hij met film, muziek, doek en objecten zijn verhaal en dat van vele anderen. Daarnaast is er op het buitenterrein een levende installatie van kunstenaar Toine Dutch Bushman Klaassen te zien. En bovenop de Van Nelle Fabriek wappert de vlag Equilibrium Wind van Thierry Oussou. Equilibrium Wind maakt deel uit van het project dat de kunstenaar de afgelopen jaren heeft ontwikkeld over de katoenplantages in het district Panouignan in Benin. De vlag vertegenwoordigt alle mensen die in de schaduw werken.

Fons Hof, directeur Art Rotterdam: “Opvallend deze editie is het hoge aantal maatschappelijk geëngageerde buitenpresentaties met verwijzingen naar de wereld om ons heen. Klimaat, pandemie en populisme wisselen af met humor en verlangen”.

Projections

De videosectie Projections wordt georganiseerd in geheel nieuwe vorm. De videopresentaties vinden plaats in de stand van de geselecteerde galeries die er speciaal voor dit doel een extra videoruimte bij krijgen. De nieuwe opzet biedt kunstenaars en galeriehouders de gelegenheid hun inbreng in breder perspectief te tonen.

Prospects

Het Mondriaan Fonds presenteert voor de 10de keer op rij de tentoonstelling Prospects. Hier wordt kunst getoond die mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van Prospects in het Expeditiegebouw, recht tegenover de ingang van Art Rotterdam. Aan Prospects nemen 88 beeldende kunstenaars deel. Samensteller van de tentoonstelling is de ervaren gastcurator Johan Gustavsson. Hij krijgt hierbij hulp van junior curator Gabija Seiliute.

Het campagnebeeld van Prospects refereert aan Pivot, een werk van Tarona in samenwerking met professioneel danseres Chanel Vyent. Pivot opent met een citaat van actrice Tonya Pinkins: “When Black bodies are on the stage, Black perspectives must be reflected.” Wat gebeurt er als een zwarte performer besluit om zich niet meer te voegen naar de verwachtingen van een wit, Eurocentrisch publiek? De danseres in Pivot danst, in een stralende goudgele jurk, terwijl het beeld steeds meer vertraagt.

NN Art Award

Een van de hoogtepunten van Art Rotterdam is de uitreiking van de NN Art Award aan een hedendaags kunsttalent. De vier genomineerde kunstenaars zijn: Inez de Brauw (Brinkman & Bergsma), Vytautas Kumza (Galerie Martin van Zomeren), Thierry Ousso (Lumen Travo Galerie) en Jennifer Tee (Galerie Fons Welters). Hun werken zijn te zien in de speciale stand van NN Art Award.

Over Art Rotterdam

Art Rotterdam is belangrijke beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Jaarlijks biedt het een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de grote verscheidenheid qua aanbod, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie geven Art Rotterdam een unieke uitstraling.

GalleryViewer.com is het online platform van Art Rotterdam. Het ondersteunt potentiële kunstkopers bij een toekomstige aankoop. De site onderhoudt een uitgebreide database van kunstwerken, tentoonstellingen en kunstenaarsprofielen. De ruim 90 deelnemende galeries in Nederland en België zijn geselecteerd op hun hoogwaardige aanbod.

Rotterdam Art Week

Art Rotterdam maakt deel uit van de Rotterdam Art Week. Deze kunstweek wordt dit jaar georganiseerd van 18 tot en met 22 mei. Opnieuw is er ontzettend veel te zien en beleven in Rotterdam. Voor kunst- design- en architectuurliefhebbers staan er diverse beurzen gepland. Ook zijn er speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen en is er een ruim aanbod aan pop-up exposities, open ateliers en Do It Yourself-routes voor het publiek.

Art Rotterdam 2022
Onno Poiesz, De blauwen / The blues, 2022. Courtesy Opperclaes – Buitenwerk
Art Rotterdam 2022
Inez de Brauw, Hallway series, ‘Opening’, oil and acrylic on wooden panels, epoxy, zonder witrand. Courtesy Brinkman & Bergsma – NN Art Award
Art Rotterdam 2022
Ana Oosting, Tomopteris Micans (Foto: Pieter Kers) – Prospects / Mondriaan Fonds
Art Rotterdam 2022
Tarona, Pivot, 2020, still – Prospects / Mondriaan Fonds
Art Rotterdam 2022
Jennifer Tee, Tampan the collected bodies. Courtesy Galerie Fons Welters – NN Art Award
Art Rotterdam 2022
Tim Wes, Trauma Triggers Triumph, 2022, Installation (Foto: Art Director Tim Wes en fotograaf René Huwaë) – Buitenwerk
Art Rotterdam 2022
Minne Kersten, Constant Companion, 2021, 4K,16:9, color, stereo, 7.89 min cycle. Courtesy of Annet Gelink Gallery – Projections
Art Rotterdam 2022
Roosje Verschoor, Hete Aardappel, 2020-2021 – Prospects / Mondriaan Fonds
Art Rotterdam 2022
Toine Dutch Bushman Klaassen, Not For Sale, 2022, Performatieve site specific installatie. Courtesy Art Agent Orange – Buitenwerk
Art Rotterdam 2022
Thierry Oussou, Equilibrium Wind, flag, 2021. Courtesy Lumen Travo Gallery and the artist (Foto: Tymélia Zanifé-Olory) – Buitenwerk
Art Rotterdam 2022
Ghita Skali, The Invaders, 2021, Collection Stedelijk Museum Amsterdam – Prospects / Mondriaan Fonds