Ode aan het landschap in Kahmann Gallery

Kahmann Gallery - Land Escapes
© Chantal Elisabeth Ariëns – ‘Where are you’ (ongoing serie)

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NTBC) heeft 2021 onlangs benoemd tot themajaar Ode aan het landschap. Kahmann Gallery doet hieraan mee en opent het nieuwe jaar met een groepstentoonstelling over landschapsfotografie.

Al eeuwen worden kunstenaars aangetrokken door bergen, bossen, zeeën en rivieren. Landschapsschilderkunst is al een onafhankelijk genre sinds begin 15de eeuw. De kunstvorm bloeide in die tijd met name in Nederland op en veel schilders werden beroemd door hun werk.

Het Hollandse landschap

Zoals gezegd heeft NBTC Holland Marketing besloten om volgend jaar te verbinden aan het thema Ode aan het landschap. Partners werken samen om meer kennis, aandacht en waardering voor het Hollandse landschap te genereren. Als resultaat daarvan vinden er veel kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies plaats gedurende 2021.

Fotografietentoonstelling

Kahmann Gallery draagt bij aan het themajaar met de tentoonstelling Land Escapes. In de Amsterdamse galerie zal een selectie te zien zijn van 22 werken van voornamelijk Nederlandse, maar ook enkele internationale fotografen. Denk aan bekende namen als Jeroen Toirkens, Brendan Pattengale, Rogier Houwen, Takeshi Shikama en Chantal Elisabeth Ariëns.

Ook buitenlands natuurschoon

Nederlandse landschappen zullen een belangrijke rol spelen binnen de tentoonstelling, maar ook te zien is hoe fotografen de vrijheid hebben genomen om met de regels van het klassieke thema te breken. Door mede buitenlandse landschappen toe te voegen, ontstaat er letterlijk een internationale context voor het Hollandse landschap en laat de tentoonstelling zien hoe open voor interpretatie het thema kan zijn. Niet alleen biedt fotografie een manier om de wereld om ons heen te observeren, het biedt ook een manier om eraan te ontsnappen.

De catalogus van Land Escapes zal in verband met de coronamaatregelen vanaf vrijdag 22 januari online beschikbaar zijn. De tentoonstelling zelf is – tot nader order – vanaf 12 februari tot eind maart te zien in Kahmann Gallery. Publiek kan online een timeslot reserveren via www.kahmanngallery.com voor een bezoek. Toegang is gratis.

Kahmann Gallery - Land Escapes
© Jeroen Toirkens
Kahmann Gallery - Land Escapes
© Brendan Pattengale -Bolivia, Chili
Kahmann Gallery - Land Escapes
© Takeshi Shikama
Kahmann Gallery - Land Escapes
© Rogier Houwen

Alle foto’s met dank aan Kahmann Gallery