Papieren portretten van diverse vleermuizen

Vleermuis van papier
Gewone vampier (Desmodus rotundus). Alle afbeeldingen © Guardabosques

De wereld van vleermuizen is vele malen diverser dan veel mensen weten. Studio Guardabosques uit Buenos Aires brengt een eerbetoon aan de diversiteit van deze zoogdieren met het project Amiguitos de la Oscuridad (Kleine vrienden van het donker). Daarin maken ze prachtige vleermuizen van papier.

Al in 2019 is Juan Nicolás Elizalde van Guardabosques begonnen met het maken van papieren vleermuizen. Hij begon hiermee nadat hij ontdekte hoe divers de wereld van de vleermuizen is. Vooral de verschillen op het gebied van kleuren, vachten en de vormen van de snuit en oren intrigeerden hem. Naarmate hij dieper in de materie dook, raakte hij meer onder de indruk. Inmiddels is er zelfs een Instagram gewijd aan het project Amiguitos de la Oscuridad.

Verschillende soorten

Als je bijvoorbeeld de verschillende vleermuizen op deze pagina bekijkt, zie je al dat deze zoogdieren totaal verschillende Latijnse namen hebben, een indicatie dat ze niet altijd direct verwant aan elkaar zijn. Het zijn zelfs niet altijd officieel vleermuizen te noemen, ook al doen we dat wel. De meeste mensen gooien alle vleermuizen op één hoop. Terwijl in Nederland bijvoorbeeld achttien verschillende soorten te vinden zijn en wereldwijd er maar liefst 1454 soorten bekend zijn.

Vind je het zelf ook wel interessant om dit soort dieren te maken van papier? Dan is de Patreon van Guardabosques interessant. Daar willen ze in de nabije toekomst voor alle donateurs downloadbare modellen van diverse dieren aan gaan bieden.

Vleermuis van papier
Anoura fistulata
Vleermuis van papier
Ruigpootvampier (Diphylla ecaudata)
Vleermuis van papier
Links boven: Balantiopteryx io, rechts: Euderma maculatum
Onder links: Grote onechte vampier (Vampyrum spectrum) rechts: Reuzenrondbladneus (Hipposideros commersoni)
Vleermuis van papier
Micronycteris hirsuta
Vleermuis van papier
Grote spleetneusvleermuis (Nycteris grandis
Vleermuis van papier
Boven links: Hipposideros pratti, rechts: Pygoderma bilabiatum
Onder links: Mormoops megalophylla, rechts: Hamerkopvleerhond (Hypsignathus monstrosus).
Vleermuis van papier
Halstervleerhond (Pteropus capistratus)