Tekenaar Aimée de Jongh is vooral bekend van haar strip Snippers in dagblad Metro. Met De Terugkeer van de Wespendief brengt ze haar eerste graphic novel uit.
Het prachtig gebonden boek valt direct op door de mooie tekening op de cover. Dat is dus de wespendief die een belangrijke rol speelt in het verhaal. Dat verhaal gaat over een tobbende eigenaar van een boekwinkel. De zaken gaan slecht en hij worstelt met zijn principes en traumatische ervaringen uit zijn jeugd. Een nieuwe traumatische ervaring zet alles in een stroomversnelling waarna een bijzonder (en literair) slot volgt.
Heden en verleden
Het mooie aan dit verhaal is dat door snel te schakelen tussen heden en verleden de lezer steeds een klein beetje meer komt te weten. De gebeurtenissen zullen de meeste lezers (hopelijk) niet hebben meegemaakt, maar je kunt je wel degelijk verplaatsen in boekhandelaar Simon Antonisse.
De tekenstijl van Aimée de Jongh is in dit boek anders dan bij Snippers. Je zou dat het verschil tussen strip en graphic novel kunnen noemen. De tekeningen in zwart-wit ondersteunen heel goed de dramatische sfeer van het verhaal. Ik vind vooral de scenes die in de regen afspelen en de tekeningen van de wespendief erg mooi. Dit alles in combinatie met het prachtige verhaal maakt van De Terugkeer van de Wespendief een heel mooi boek dat ik iedereen kan aanraden. Ook de mensen die niet zo thuis zijn in de wereld van strips en graphic novels.