Muziektips voor het weekend (217)

The Decemberists
The Decemberists. Foto: Holly Andres

Welkom bij de 217de editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: The Decemberists

Aan het begin van deze eeuw lieten The Decemberists ons kennismaken met hun unieke mix van indie, folk en literaire teksten. Na The King is Dead in 2011 werd het allemaal wat minder. De daarna uitgebrachte albums waren niet slecht, maar ook niet heel spannend (enkele liedjes uitgezonderd). In 2024 laat de band horen dat ze toch nog over creativiteit beschikken en komen ze met een album dat heel dicht in de buurt komt van hun hoogtijdagen. Je zou As It Ever Was, So It Will Be Again zelfs kunnen omschrijven als een album dat nieuwe en oude luisteraars laat horen hoe bijzonder mooi hun muziek is. Alles was The Decemberists zou goed maakt lijkt aanwezig op dit album: epische verhalen, spannend folk en bijzondere muzikale wendingen.

Adrianne Lenker

We hebben het al veel vaker gezegd in deze rubriek en we doen het nu weer: Adrianne Lenker is een uniek talent. Onlangs was ze te gast bij Jools Holland waar ze solo en akoestisch liet horen hoe goed haar schrijftalenten en haar gitaarspel zijn.

Toro y Moi

Bij nieuwe muziek van Toro y Moi weet je nooit welke muzikale afslag hij dit keer heeft genomen. De nieuwe single Tuesday klinkt opvallend poppy. Zelf noemt hij het een suburban anthem, muziek die een brug slaat tussen de commerciële popwereld en de experimentele underground.

Nieuwe albums

Ploegendienst

Kort maar krachtig. Zoals het hoort bij een goede punkband. In 22 minuten jaagt Ploegendienst er 13 nummers doorheen. Onderweg krijg je vooral een kijkje in het (waarschijnlijk neurodiverse) brein van zanger Ray Fuego. Daarnaast is het ook zeer interessant dat Spinvis in twee nummers voorbij komt.

Meer muziek

Volgende week zal deze rubriek weer wat uitgebreider zijn. Momenteel volgen we het spoor van kunstenaar Caspar David Friedrich aan de Duitse Oostzeekust. Deze rubriek is daarom korter dan normaal. Ben je op zoek naar meer muziek voor het weekend, dan kunnen we je (op eigen risico) de subreddit weirdspotifyplaylists aanraden.

Fijn weekend!